Dan djece sreće

Tekst: Martina Grbeš i Barbara Rezo

Ako vam se ovoga 21. ožujka učinilo da vidite ljude u šetnji ili školi ili na kavi a ispod nogavica im se naziru rasparene i to uočljivo šarene čarape, ne bojte se, nije (još) svijet poludio. (op. U. P.) U svijetu se 21. ožujka obilježava Svjetski dan Downova sindroma i to baš na dan koji simbolizira tri reprodukcije 21. kromosoma (21. 3., kužite!), što je glavno genetsko obilježje osoba s Down sindromom.

Downov sindrom je genetski poremećaj koji je uzrokovan prisutnošću jednog kromosoma viška, a nastaje u trenutku začeća. Simbol Dana Down sindroma upravo su šarene čarape (koje ste možda imali priliku na nečijim nogama vidjeti) jer ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti. Nošenjem šarenih čarapa pokazuje se podrška borbi osoba s Down sindromom kako bi se što bolje uklopili u društvo.

Djeca sa sindromom Down izrazito su emotivno topla, vesela, otvorena, slobodna, gotovo uvijek unose vedrinu u sredinu u kojoj se nađu, vrlo su tolerantna, blage naravi i potiču izrazitu naklonost sviju onih koji s njima dolaze u kontakt, ali nisu samostalni, vezani su za roditelje te ovisni o drugima (roditelji, skrbnici ili prijatelji). Odrasle osobe sa sindromom Down mogu stupati u veze, od kojih neke čak završavaju i brakom. Mogu imati i djecu, no valja imati na umu da u tom slučaju postoje 50-postotni izgledi da će i dijete imati Down sindrom.

Prosječno jedno od 650 novorođene djece rađa se sa sindromom Down, a sindrom pogađa sve rasne skupine i može se javiti u bilo kojoj obitelji, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života, dok se učestalost povisuje i više puta s porastom dobi majke.

U Hrvatskoj, napomenimo, živi oko 1.650 osoba s Downovim sindromom.

Osobe sa sindromom Down moguće je zaposliti na velikom broju radnih mjesta. U Vinkovcima je otvoren kafić pod nazivom “Buba Bar” u kojem je zaposleno pet osoba s ovim sindromom. Također ih možemo zateći kako rade kao kuhari, cvjećari i dr.

Ako niste sigurni što je Downov sindrom, sigurni smo da ste ih barem jednom u životu sreli. Osim po njihovu zaraznom smješku, možemo ih prepoznati i po karakterističnu izgledu:

  • mišićna hipotonija (smanjena napetost tonusa mišića)
  • široki vrat
  • kosi položaj očiju (očnih otvora)
  • okruglo lice izravnanog profila
  • kratke šake
  • malena usta i nos
  • kratke i široke ruke i noge
  • kraći prsni koš
  • malena glava.

Možda nismo svjesni no i mi možemo pomoći ovim posebnim, veselim ljudima tako što se možemo uključiti u volonterski rad. U našem gradu postoji udruga MI koja okuplja oko 50 obitelji, djece i osoba s različitim poteškoćama u razvoju.