Ukrotiti zmaja

Moje drago srce. nemoj se žalostiti zbog ovoga mojeg pisma niti uzrujavati. Po Božjoj volji, sutra u deset sati će mi glavu sjeći, kao i tvojem bratu. Danas smo se mi svečano oprostili jedan od drugog. Zato pišem sada po ovom listu i od tebe tražim jedan konačni oproštaj, tebe moleći ako sam te u nečem naljutio ili ti se nečim zamjerio (kako ja znam nekad) oprosti mi.

ove dirljive riječi samo su dio, prema mišljenju većine književnih kritičara, jednog od najljepših, najintimnijih, najtužnijih i najčitanijih pisama u hrvatskoj književnosti – oproštajnog pisma Petra Zrinskog voljenoj supruzi Ani napisano netom prije njegova pogubljenja.

O 400. obljetnici rođenja Petra zrinskog i 350. obljetnici pogubljenja Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana Ogranak Matice hrvatske u Požegi organizirao je Natječaj za najljepše ljubavno pismo na koji su se mogli javiti učenici između 14 i 18 godina.

Na natječaj koji je nazvan po prvim riječima pisma Moje drago srce, prijavila se i učenica 3.b razreda naše škole, Vanessa Vukušić pismom koje je naslovila Ukrotiti zmaja s kojim je ostvarila drugo mjesto.

Proglašenje najljepših ljubavnih pisama održano je u knjižnici Katoličke gimnazije gdje su se uz organizatorice okupile autorice triju najboljih radova, njihovi mentori, ali i prijatelji.

Na početku programa sve je okupljene pozdravila predsjednica Matice hrvatske Ogranka u Požegi Ljiljana Marić nakon koje je pročitano pismo Petra Zrinskog u njegovom izvornom obliku. Potom su pojašnjeni kriteriji po kojima su radovi vrednovani nakon čega je uslijedila dodjela nagrada najboljima.