Sve učenike i djelatnike prikazali Majci na Gospinom polju

Na tragu dva održana planinarska hodočašća Gospi od Suza u Pleternicu i biskupijskih planinarskih križnih puteva jučer je uspješno održano prvo Korizmeno planinarsko hodočašće učenika i djelatnika Škole na koje se odazvalo 39 učenika i 5 djelatnika. Nakon mjeseci socijalne, emocionalne, odgojno-obrazovne i fizičke izolacije priroda je pružila sigurno i ugodno utočište putnicima namjernicma Gospi u Bili Brig.

Projekt planinarskog hodočašća u korizmi pripremili su i proveli školski vjeroučitelj vlč. Krunoslav Siroglavić i voditelj Školske planinarske družine „Pegaz“ prof. Miroslav Paulić, u nadi da će, pogotovo nakon uspješno odrađenog prvog puta, od iduće godine biti uvršten u redoviti školski program. Posebno razveseljava činjenica da je učenicima podjednako bila i važna i potrebna i duhovna i rekreativna dimenzija. Tako su u pravom smislu hodočasnici tijekom 20 kilometara planinarenja Požeškom gorom od Požege do Gospinog polja u Bilom Brigu izmolili križni put, s prvom postajom na požeškoj Kalvariji i posljednjom u samom svetištu. Duhovni program obogaćen je i potpunom dvadesetminutnom šutnjom, posebnim osobnim zadatcima tijekom puta te, konačno, svetim misnim slavljem pred 250 godina starim likom Majke Božje u svetištu na Gospinom polju.

Rekreativni, zapravo planinarski dio puta podrazumijevao je pješačku rutu od škole, Požeškom gorom preko Kalvarije i Sokolovca do podno Vrhovačkoga grada nakon čega smo se nakratko spustili na cestu u Gornjim Vrhovcima kojom smo se zaputili prema Škrabutniku u kojem je za nas otvorena kapelica sv. Kate pred kojom smo se i okrijepili. Put nas je od Škrabutnika vodio prema Srednjem Lipovcu koji smo zaobišli laganim pješačenjem po okolnim brdima i šumama do samoga Biloga Briga. Rekreativni dio obogatilo je i natjecanje u geocachingu odnosno potrazi za sedam skrivenih artefakata koji su nekoliko dana ranije postavljeni na ruti kojom se pješačilo, a u kojoj su se najbolje snašli maturanti 4.a razreda, zajedno s njihovim razrednikom prof. Đakovićem.

Bogomdan dan kojim smo svatko svoje izolacije i kolotečine zamijenili prekrasnim druženjem u prirodi, koja samo što ne procvjeta, završen je svetim misnim slavljem koje je predvodio vlč. Siroglavić u prisustvu presretnoga Duha Svetoga u obliku vjetra koji nas je uzduž i poprijeko ispuhao, čime je naša žrtva za kolege i Školu dobila još više na značaju. Naš trud nagradio je i upravitelj svetišta vlč. Valent Furjan koji ne samo da nas je dočekao i za nas otvorio svetište, već nam je i pomalo izmorena brata magarca pošteno okrijepio ićem i pićem. U nadi da je ovo tek početak jedne lijepe tradicije, zahvaljujemo svima koji su sudjelovali na prvom Korizmenom planinarskom hodočašću učenika i djelatnika KG-a kao i onima koji su nas u tome podržali.

Duc in altum!