Eko kamp “Belli” 2024.

„Svijetu je potrebno da se oni koji se posvete rastu u kreposti ujedine u jednom svetom prijateljstvu, da se potiču na djelovanje i da se održe u ovim svetim vježbama. “ sv. Franjo Saleški

Tekst: Pavle Perić, 3.a

Ovogodišnji Eko kamp „Belli“ započeo je u petak 24. svibnja, na posljednji nastavni dan maturanata. I ove su godine naši gosti bili učenici iz KKG-a u Virovitici, SPOG-a u Zagrebu, KŠC-a Petar Barbarić iz Travnika, KŠC-a Don Bosco iz Žepča te Škofijske gimnazije iz Vipave.
Prvi gosti stigli su nam u petak u popodnevnim satima, a okupljanje je započelo u Katoličkoj gimnaziji nakon čega smo prvo obišli našu školu pa grad Požegu s njenim znamenitostima: Dijecezanski muzej, katedralu i trg sv. Terezije Avilske i crkvu sv. Lovre kroz koje nas je provela prof. Vera Ćuže-Abramović. Na kraju smo posjetili i Požešku gradsku kuću koja je u sastavu Gradskog muzeja. Nakon obilaska grada svi smo se zaputili u Veliku, u Dom sv. Augustina gdje smo se smjestili u svoje sobe. Poslije večere učenici pojedinih škola predstavili su se jedni drugima prezentacijama koje su unaprijed pripremili za tu prigodu. Ovogodišnji je kamp proveden s naglaskom na ekumenizam te su za svaki dan pripremljene aktivnosti za rad u grupama religijske tematike. Tako su prvi dan učenici govorili o sličnostima i razlikama između religijskih pozadina svojih škola koju je vodila organizatorica i prof. Milena Škoda.

Drugi dan, u subotu ujutro započeli smo s obilaskom Parka prirode Papuk. Obišli smo stanište ivanjskog rovaša kroz koje nas je provela naša bivša učenica i djelatnica adrenalinskog parka Ana uz pratnju profesora Josipa Alabera i Martine Franjić. Nakon ručka u prirodi spustili smo se prema Kampu Duboka gdje smo planirali smjestiti se u šatore, no loše nas je vrijeme spriječilo te smo se vratili u Dom. Unatoč tomu, zabavili smo se uz sportske i društvene igre te pjevanjem uz logorsku vatru. Subotnja tema radionice bila je „Briga za zajednički dom“ a koju je predvodila prof. Katarina Soldo Obućina.

U nedjelju, treći dan, zaputili smo se na velički Stari grad o kojem su nam naše učenice Dina Podobnik i Anđela Bogadi rekle nekoliko zanimljivosti, a na povratku smo se zabavili u Adrenalinskom parku Duboka. Zatim nam je došao vjeroučitelj vlč. Tomislav Dokoza te smo s njim imali raspravu na temu „Zajedničko proglašenje bratstva svih ljudi“. Dan smo završili svetom misom u crkvi sv. Augustina.

U ponedjeljak, predzadnji dan, posjetili smo Kutjevo gdje smo obišli crkvu Rođenja BDM, a o povijesti crkve govorio je vlč. Karlo Topalović. Kasnije nam je o svom rodnom gradu Kutjevu govorio i prof. Miroslav Paulić koji je i predvodio radionicu „Hrana i piće u službi različitih religija“. Obišli smo zatim Kutjevačke podrume i isprobali nekoliko različitih vrsta vina. Nakon toga posjetili smo kutjevački dvorac grofa Turkovića, a kasnije i vinograd Fakulteta turizma i ruralnog razvoja gdje su nas njihovi djelatnici srdačno primili i spremno odgovorili na sva naša pitanja. Pri povratku u Veliku zaputili smo se u Aquapark Shhhuma gdje smo sunčano popodne proveli u sportskim nadmetanjima i kupanju. Dan smo završili raspravom na temu „Odjeća u službi različitih religija“ koju su vodili učenici Ena Podobnik i Noa Sertić uz pomoć prof. Stefana Bunjevca, a večer smo proveli u igri i druženju u kojem smo se svi međusobno još bolje upoznali.

U utorak, posljednji dan, nakon doručka krenuli smo prema Virovitici, a usput smo svratili u manastir sv. Nikole o kojemu nam je više progovorio iskušenik Dimitrije, a potom smo imali i kratku okrjepu. Nakon posjeta manastiru nastavili smo prema Virovitici gdje smo imali misu u baroknoj crkvi sv. Roka koju su predvodili vlč. Krunoslav Siroglavić i vlč. Karlo Topalović. Zatim smo obišli dvorac obitelji Pejačević i virovitički KKG gdje smo imali ručak i okrjepu. Ovih pet dana završili smo prezentacijom učenice Klare Matošević na temu „Vjernici u politici“ te kratkim video prilogom koji su pripremili učenici TV Sekcije kao i riječima zahvale organizatorice prof. Milene Škode.

Fotografije: Anđela, Dina, Klara i Pavle