Hodočašće Gospi od Suza

Kao i svake godine i ovogodišnji poziv na hodočašće Gospi od Suza požeškim brdima i Požeškom gorom a sve do pleterničkih brda objavljen je urbi et orbi. Pokazalo se to i ove godine smislenim jer su se odazvale djevojke (i gospođa) koje našu školu ne pohađaju, jedna koja ju je i više nego uspješno završila i jedna jedina, ali zato prava katolička gimnazijalka – iz koledžica s maturalca u hodočasničke tenisice, s rimskog asfalta u hodočasničku prašinu. Skupilo se tako stado malo od Gučana i Daranovaca preko Pavlovaca i Drage do same Požege u svih 8 hodočasnika, a tako se Bogu i svidjelo.

U ugodnom ćavrljanju tijekom upoznavanja i razmjeni iskustava, molitvi i anegdotama s maturalnog hodočašća propješačili smo 17,5 km u 6 sati i 8 minuta. Krenuvši ispred Katoličke gimnazije preko Trga Svetog Trojstva prošli smo Vučjakom, jednim od najstarijih dijelova grada, do Fratrovice i prvih požeških vinograda i jedinog (valjda) polja lavande na Požeškoj gori nakon čega smo se spustili do Komušine okrjepljujući se pokojim neobranim grozdom ili neopranom smokvom. Put nas je vodio preko Ćosinih i Vasinih Laza (1. dio brdske kosine podesan za savlađivanje hodom; 2. put u šikari utaban gaženjem; 3. otvor kojim se ulazi/izlazi u neki prostor; prolaz; 4. obradivo tlo nastalo krčenjem šume; krčevina) do Starca koji stražari nad Pleternicom i njezinim svetištem. Ondje smo pak pronašli okrejpu kod domaćeg župnika i njegova kapelana kako bismo dostojno proslavili svetu misu nakon koje smo također okrijepljeni, ovaj put ugodno iznenađeni od strane našeg duhovnika i vjeroučitelja.

Uvijek se postavlja pitanje zatvaramo li prošlogodišnju ili otvaramo novu planinarsku sezonu hodočašćem u Pleternicu. Ako otvaramo, nadamo se da će ipak biti više zainteresiranih od jedne cijele Lane koja je svoje mjesto na višednevnim putovanjima već zabetonirala.