Posjet iz Vipave

Ni mjesec dana nakon što se naša mlada škola uključila u svoj prvi međunarodni projekt, već su se počeli produbljivati kontakti začeti u Sloveniji na projektu Put mira. Naša škola sudjelovala je na tom projektu zajedno s njemačkom Evangeličkom školom Paul Diestelbatth iz Obersulma te slovenskom Škofijskom (biskupijskom) gimnazijom iz Vipave.

dsc_1688Jučer su nas upravo Slovenci, ravnatelj škole gdin. Vladimir Anžel i njegovih dvoje kolega, Erik i Suzana, oboje profesori tjelesne i zdravstvene kulture, posjetili s namjerom da uspostavimo ozbiljniji kontakt i pokušamo dogovoriti potencijalne oblike suradnje u budućnosti. Njihova škola, koja ove godine proslavlja 25 godišnjicu postojanja kao katolička gimnazija, ima bogato iskustvo u međunarodnoj suradnji sa školama iz Njemačke, Poljske, Francuske pa čak i Bugarske, a od hrvatskih škola surađivali su jedino s jednom školom iz Opatije te im je cilj povezati se s dvjema školama koje su jučer obišli – Katoličkom gimnazijom fra Marijana Lanosovića iz Slavonskoga Broda te našom školom. Budući da su jučer ostvareni prvi konkretniji kontakti, ujedno su i okvirno dogovoreni potencijalni oblici suradnje u vidu mogućih razmjena učenika, športskih i duhovnih susreta i učenika, ali i djelatnika škola.

Gosti su obišli prostore naše škole prilikom čega su imali priliku pretpremijerno pogledati dokumentarni film Put mira, a nakon toga su pod vodstvom vlč. Marijana Pavelića prošetali užim dijelom središnje gradske jezgre, posjetili požešku katedralu te se nakon dvosatnog, nadamo se, ugodnog druženja zaputili natrag za Sloveniju.