Erazmus pred vratima naše škole

dsc_3182Nakon mnogih projekata u kojima je ove godine sudjelovala i naša škola, dopao nas je još jedan, no posve drugačiji – „udomiti Amerikance“. Riječ je o međunarodnoj razmjeni srednjoškolaca u organizaciji Rotary cluba, a u Hrvatskoj tu dužnost preuzima Rotary District 1913.

Kakva su to uopće Rotary udruženja? Rotary je međunarodno udruženje osoba iz stručnog i poslovnog života koje se posvećuje humanim ciljevima, cijene i promiču visoka etička načela u poslovnom i privatnom životu te šire dobru volju i razumijevanje u svijetu. Nadalje, Rotary International podrazumijeva svjetsku organizacijsku strukturu (klubove i distrikte u svim dijelovima svijeta, te centralu u Evanstonu, IL, USA). Rotary District 1913 je dobrovoljna, samostalna i neprofitna udruga Rotary klubova na području Republike Hrvatske, koji su ujedno članovi Rotary Internationala. Nalazi se u Zagrebu, Osijeku, Varaždinu, Velikoj Gorici i Puli gdje su smješteni i učenici na razmjeni koji dolaze s područja SAD-a, Taiwana i Kanade.

15128529_1817363985143713_607220067_nUčenicima koji zadovoljavaju uvjete razmjene ponuđeno je više država u kojima im je omogućena razmjena, a oni odabiru pet najprivlačnijih te odlaze u jednu od njih. Tako je petnaest njih kao najprivlačniju odabralo baš Hrvatsku. Ovdje su od 25. kolovoza 2016. godine, a zadnji termin za odlazak je 1. srpnja 2017. godine. Cijelu godinu smješteni su kod udomiteljskih obitelji u već spomenutih pet gradova gdje pohađaju i redovnu nastavu. Svi pohađaju treći ili četvrti razred gimnazije, a sva predavanja zbog “bilingual programa” slušaju na engleskom, francuskom ili španjolskom jeziku. Jedini predmet na hrvatskom jeziku je hrvatski jezik koji ponekad stvara probleme. Tvrde da čitanje ne stvara probleme, no izgovor “lj” i “nj” te razlikovanje “č” i “ć” stvara poteškoće. Najveće muke zadaju im padeži koji ne postoje u njihovom materinjem jeziku. Budući da cijelu školsku godinu pohađaju u Hrvatskoj, povratak u stare škole zahtijeva ponavljanje cijele godine ili polaganje predmeta te godine prije odlaska na razmjenu.

U školu u većini slučajeva odlaze svih pet radnih dana u tjednu, a izleti su organizirani jednom mjesečno tijekom vikenda. Tako su ovaj vikend osim Požege posjetili i Slavonski Brod. Osim Hrvatske, obilaze i ostale zemlje Europe, a do sada su posjetili Njemačku, Austriju i Češku. Za vrijeme uskrsnih praznika planiran je odlazak u Dubrovnik, a u svibnju obilazak Europe.

15135455_1244767698916841_765286911_nHrvatska im se jako sviđa jer za razliku od njihovih zemalja nema uobičajene užurbanosti i stresa. Ovdje žive normalnim tempom koji podrazumijeva i češće druženje i objedovanje s obitelji na što nisu toliko naviknuti. Posebno im je privlačna i naša hrana pa smo im mi kao domaćini pokušali predstaviti i ponuditi neka od poznatih hrvatskih jela. U večernjih satima priuštili smo im obilazak Požege što im je također omogućeno i sljedeće jutro s prestavnikom Rotary kluba s kojim su posjetili i Dijecezanski muzej. Nakon obilaska i ručka uputili su se dalje prema Slavonskom Brodu.

dsc_3212Budući da se naša škola uključuje u sve više projekata, nakon projekta na Soči došao je red i na razmjenu učenika. U drugom polugodištu planiran je odlazak naših učenika u Vipavu u Sloveniju na sedam dana u pratnji profesora Frane Barišića. Cilj je upoznati nove ljude i steći još jedno novo iskustvo. Vipavu su 20. studenoga, povodom 25. godišnjice gimnazije te 60. godišnjice sjemeništa, posjetili i naši profeosori Frano Barišić, Marijan Pavelić, Ivana Arambašić i ravnatelj Ivan Bedeničić.

Nakon svega, škola se zahvaljujuje svima koji su sudjelovali u primanju učenika u svoje domove uključujući učenike i profesoricu Ivanu Arambašić koja je pomogla u organizaciji. Posebne zahvale i Rotary klubu, a napose fra Domagoju i gospodinu Bleizifferu, koji su nam omogućili posve novo i zanimljivo iskustvo.