DAN RUŽIČASTIH MAJICA

Na današnji dan, 22. veljače, svake se godine obilježava Dan ružičastih majica poznatiji kao Pink Shirt Day kojim se potiče na prevenciju vršnjačkog nasilja. Tako smo i mi ove godine u školu došli u rozim majicama ili u nekom drugom odjevnom predmetu ružičastih nijansi.

Obilježavanje u našoj školi organizirala je školska psihologinja Katarina Petranović koja je objasnila da je ideja obilježavanja ovoga dana nastala u znak protesta nakon incidenta koji se dogodio u Kanadi. Jedan je dječak prvoga dana škole došao u ružičastoj majici kao  znak potpore majci, koja je bolovala od raka dojke. Nažalost, to je bio razlog zbog kojeg su ga školski nasilnici pretukli. Zlostavljani dječak, posvećen podršci liječenju teško bolesne majke dobio je podršku svojih školskih kolega. U solidarnosti s dječakom njegovi prijatelji nosili su ružičaste majice. Ružičaste majice postale su prepoznatljiv simbol inicijative, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice obilježavanja dana prevencije vršnjačkog nasilja.

Učenici su obilježili ovaj dan oblačenjem rozih majica, ali i pisanjem poruka u znak podrške ”NE nasilju među vršnjacima”. Na koncu smo svoje sudjelovanje i potporu obilježili i zajedničkom fotografijom.