Večer matematike

U našoj se školi kao i u školama diljem Hrvatske 7. prosinca održala Večer matematike. Učenici su se mogli okušati u raznim izazovima i zadatcima vezanima naravno, uz matematiku. Cilj ovakve manifestacije jest da se učenicima DSC_8661približi matematika kroz zabavu i igru, ali također i da se učenici međusobno upoznaju i druže. Kroz više od desetak radionica, učenicima i posjetiteljima pokušali smo približiti predmet s kojim se mnogi od nas muče. Ove godine dodatna motivacija za dolazak i aktivno sudjelovanje bila je kuhana sarma te čajevi i kolači, uz pjesmu koja se mogla čuti iz svake učionice. Organizatorica Večeri matematike u našoj školi Katarina Soldo Obućina rekla je kako za organizaciju uvijek treba izdvojiti vremena, ali ako se pokaže dobrim, ništa nije uzaludno. Također je rekla da je zadovoljna ovogodišnjom Večeri matematike primijetivši da vidi zadovoljstvo na licu učenika koji su se okušali u izazovima, ali i učenika voditelja radionica. Istaknula je da je matematika ono s čime se učenici susreću svaki dan i da ne mogu ni zamisliti život bez matematike. Primjetili smo također da su učenici bili dobro raspoloženi te da nisu odustajali iako su im zadatci možda ponekad bili teški.

DSC_8686
Nikola Car Ognjenčić

Učenik Nikola Ognjenčić vodio je radionicu sa svojim razrednim kolegom Franom Mjertanom. Radionica koju su oni animirali zvala se Pogađanje godina. „Cilj radionice bio je da posjetitelj nasumično izabere karticu s jednim brojem ili brojem godina svojih roditelja, mlađeg brata ili sestre pa bi ostali u šoku kada bismo im mi našim matematičkim trikovima otkrili koji su broj izabrali. Zabavljalo nas je iznaneđenje na njihovim licima.“ veselo je zaključio Nikola.

Maturantica Dora Vuković vodila je radionicu pod nazivom Invarijante s razrednim kolegom Matkom Trnačićem. Kroz nekoliko zadataka u ovoj su se radionici aritmetičkim nizom spajali zmajevi i stabla puna jabuka. Kao jedna od iskusnijih objasnila je da su ovu Večer matematike uz radionice s brojevnim zadatcima i zaključivanjem naši učenici posjetiteljima ponudili i radionice s naglaskom na tjelesno zdravlje (mjerenje tlaka, tjelesne mase…), vještinu pletenja uzoraka na čestitkama (naravno da se taj uzorak dobije rješavanjem zadataka), bojanje, slaganje oblika itd. Uz opuštenu atmosferu i ova Večer matematike je, kaže Dora, prošla brzo uz puno smijeha i novostečenih znanja.