Orahovački majales

Tekst: Domagoj Zubović

Foto: Karlo Bleiziffer, Marijan Pavelić, prof.

U petak 25. svibnja održan je treći KG-ovski majales, zajednički izlet učenika i profesora Katoličke gimnazije u Požegi, ovoga puta u Orahovici. Nastavivši tradiciju koju je započela još prije dvije godine u Kaptolu, pa se sadržajno proširila prošle godine u Pakracu, te konačno finalizirala i još više obogatila ove godine u Orahovici, Katolička je gimnazija još jednom pokazala svoju otvorenost i posebnost koja najviše dolazi do izražaja upravo kroz ovakve aktivnosti i programe.

33674523_1962905577061836_608422674854576128_oPo samom dolasku u Orahovicu učenike i djelatnike Katoličke gimnazije ugostio je domaćin, župnik župe Našašća sv. Križa vlč. Željko Strnak,  koji je tom prilikom gostima iz Požege ukratko predstavio djelovanje i povijest svoje župe. Nakon pozdrava domaćeg župnika uslijedilo je misno slavlje koje je predvodio školski vjeroučitelj i prefekt u požeškom Kolegiju vlč. Marijan Pavelić. Iznenađenje za sve nazočne bio je domjenak koji su poslije mise pripremili župljani orahovačke župe, a kojim su na sve nas ostavili jako dobar dojam na samom početku izleta.

Nakon kratke okrjepe u dvorištu župne kuće zaputili smo se u obilazak Orahovice koja nas je i po drugi put jako iznenadila. Malo tko bi vjerovao da je na tako maloj kvadraturi smješteno toliko zanimljivih i nevjerojatnih stvari. Obišli smo lokomotivu „Ćiro“ u središnjem gradskom parku, prošetali avenijom ruža, pogledali smo i stalni postav u gradskoj knjižnici koji svjedoči o povijesnoj važnosti ovoga grada i prostora kroz mnoga stoljeća. Obišli smo i staru vodenicu, prošetali glavnim ulicama te naposljetku zasjeli u orahovačke kafiće i uživali u mirnoći i ležernosti koju ovaj grad zasigurno ima, a koja je za kraj radnog tjedna idealan način za opuštanje i odmor.

Nakon ispijenih kava zaputili smo se na ručak u hotel Dukat. Ondje smo ponovno bili lijepo ugošćeni, a okrjepu smo ponovno pronašli, ovaj 33614875_1962690517083342_4324726428609282048_oputa u obliku graha. Dovoljno je samo reći da su ga jeli i oni koji ga inače ne vole. Nakon ručka napustili smo gradske ulice i krenuli prema izletištu Orah, točnije prema orahovačkom jezeru, najprepoznatljivijem simbolu grada. Oni malo hrabriji, koji su doslovno shvatili geslo naše škole „Duc in altum“, nisu mogli odoljeti kupanju u jezeru. Krenulo je s jednim, nastavilo s dvoje, a završilo desecima gimanzijalaca kojima temperature vode i zraka nisu predstavljale nikakav problem. Oni nešto manje odvažni opuštali su se igrajući društvene igre ili su jednostavno podupirali svoje razredne kolege koji su svoja umijeća mogli iskazati kroz razne sportske discipline, skakanje u vreći, bacanje medicinke, povlačenje užeta ili trčanje, a u okviru drugoga dijela međurazrednog natjecanja Antičkoga kviza gimnazijalaca.

Na povratku kući posjetiti smo manastir sv. Nikole koji se nalazi nedaleko od Orahovice. Ondje su nas ugostili monasi koji se brinu za manastir i koji ga svojom molitvom i radom izgrađuju, kako materijalno tako i duhovno. Po prvi puta imali smo priliku čuti kako zvuči liturgijsko pojanje, bolje upoznati pravoslavlje te razgledati prostore manastira koji nas je oduševio svojom jednostavnošću.