Eko kamp Belli 2022.

Tekst: Dora Gajić, 2.b

Nakon dvije godine koje smo proveli pod okom virusa Covid-19, Međunarodni Eko kamp Belli ponovno je ugledao svjetlost dana. Ove godine, po četvrti put, održao se u vremenu od 26. do 30. svibnja. U kampu su uz domaćine sudjelovali učenici i mentori iz Srpske pravoslavne opšte gimnazije „Kantakuzina Katarina Branković“ iz Zagreba, Katoličkog školskog centara „Don Bosco“ iz Žepča, Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“ iz Travnika te su nam se za vikend pridružili predstavnici Katoličke osnovne škole iz Požege.

PRVI DAN (PAKRAC – OMANOVAC – VELIKA)

Ovogodišnji kamp započeli smo u sklopu svibanjskog izleta Katoličke gimnazije iz Požege – „majalesa”. S našim gostima susreli smo se u Pakracu te našu pustolovinu započeli zajedničkom svetom misom koju je predvodio vlč. Krunoslav Siroglavić u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije. Nakon mise uputili smo se u obilazak saborne crkve Svete Trojice u Pakracu, Vojnog muzeja te Muzeja grada Pakraca. Zajednički ručak obavili smo na izletištu Omanovac nakon kojega su uslijedile sportske igre te druženje uz kavu i pjesmu. Povratkom u Požegu napravljena je kratka pauza koju smo iskoristili za prijevoz do Velike. Dolaskom u Veliku smjestili smo se u Dom sv. Augustina gdje nas je dočekao i dobrodošlicu poželio župnik vlč. Dražen Akmačić. Poslije večere toga dana predstavnici svake škole predstavili su svoje škole i gradove iz kojih dolaze.

DRUGI DAN (KUTJEVO – VETOVO – VELIKA)

U petak, drugoga dana, nakon doručka uputili smo se prema Kutjevu gdje smo posjetili crkvu Rođenja BDM te poznate kutjevačke vinske podrume. Naravno, ne bi to bio pravi posjet vinskim podrumima bez degustacije vrhunskih kutjevačkih vina. Put nas je doveo i u Vetovo, točnije položaj u Podgorju, kako bismo također posjetili vinske podrume našega požeškoga veleučilišta. Poslije obilaska Zlatne doline vratili smo se u dom na ručak te pripremili za poslijepodnevni odmor na veličkim bazenima u kompleksu Shhhuma. No, iako umorni od višesatnog plivanja, našli smo snage za odraditi rad u skupinama, koji je pripremila profesorica i voditeljica kampa Milena Škoda, odnosno pripremiti prezentacije na temu „Održivi razvoj”. Imali smo tu sreću da su se za vrijeme našega kampa odražavali koncerti u Velikoj te smo se za kraj dana opustili uz poznate zvuke naših hrvatskih izvođača.

TREĆI DAN (VELIKA – PAPUK – DUBOKA)

Trećeg dana zaputili smo se u pratnji profesora Josipa Alabera, Krešimira Mandića i Ivane Zovko, a uz pratnju vodiča Ane Đaković na Papuk gdje smo posjetili lokacije Lapjak, Pliš i Mališćak. Profesor Alaber pripremio je zanimljive zadatke snalaženja u prirodi pomoću kompasa, a profesor Mandić obogatio nas je raznim informacijama vezanima za ivanjskoga rovaša po kojemu naš projekt i nosi ime. Kasno popodne stigli smo u kamp Duboka gdje smo se smjestili u šatore. Druženje smo nastavili uz logorsku vatru i gitare.

ČETVRTI DAN (DUBOKA – JANKOVAC)

U nedjelju smo se zaputili prema papučkom biseru Jankovcu. Posjet Jankovcu dodatno je uljepšao ručak za prave planinare. Našu avanturu u Dubokoj završili smo prolaskom kroz (ne)zahtjevne poligone adrenalinskoga parka. Program četvrtoga dana završili smo svetom misom koju je predvodio duhovnik Škole vlč. Ivica Bošnjak.

PETI DAN (VELIKA – POŽEGA)

Zadnjeg dana kampa, u ponedjeljak 30. rujna, oprostili smo se s Velikom te smo se zaputili prema Požegi. U Požegi nas je dočekala profesorica Vera Ćuže-Abramović koja nas je upoznala s požeškom Katedralom, Dijecezanskim muzejom, crkvom sv. Lovre te nekim gradskim znamenitostima. Završnica kampa odvila se u prostorijama gimnazije gdje smo izlagali svoje prezentacije te pogledali video o proteklim danima koji je dostupan i na našem youtube kanalu (Eko kamp Belli 2022.) Prije obilaska škole te povratka kućama, profesorica Milena Škoda zahvalila se svim sudionicima, voditeljima te profesorima koji su pomogli u realizaciji kampa. Svakako treba istaknuti profesoricu Ivanu Arambašić koja je dala veliki doprinos u organizaciji kampa.

Iako tužni zbog rastanka, s osmijehom na licu te ruku pod ruku završili smo četvrti Eko kamp Belli tijekom kojeg smo usvojili neka nova znanja, ali i sklopili nova prijateljstva.

Fotografije: Željko Gomerčić, 3.a