Izlet krugovaca u Dubrovnik

Profesorica likovne umjetnosti i voditeljica krugovaca Vera Ćuže-Abramović već duži niz godina organizira izlet učenika Gradske gimnazije i naše Katoličke gimnazije u Dubrovnik. Izlet je prilika da krugovci, koji marljivo rade cijelu godinu, dobiju priliku vidjeti i saznati više o Dubrovniku te upoznati nove ljude sličnih interesa.

Zato smo se u četvrtak 16. ožujka sa autobusnog kolodvora uputili prema jednom od najljepših gradova hrvatske obale. Stigavši sljedeći dan u jutarnjim satima primili su nas naši domaćini iz Jezične gimnazije Dubrovnik. Nakon toga slijedilo je predstavljanje njihovih i naših projekata. Mi smo predstavili projekt naziva ‘Barokni dvorci u Slavoniji’, a Dubrovčani su predstavili ljetnikovce Dubrovnika te njegove okolice. Poslije je slijedilo ono što smo svi čekali, obilazak grada.

Prvo smo vidjeli staru gradsku luku, Dominikanski samostan te katedralu Uznesenja Blažene Djevice Marije. Ta romanička katedrala svoj današnji oblik primila je početkom 18. stoljeća, a  ostatci nađeni u njoj upućuju na to da je prije nje bila još jedna katedrala izgrađena još u 6. stoljeću. Prošetali smo Stradunom, glavnom gradskom ulicom i došli do vrlo poznatog baroknog stubišta. Na vrhu stubišta iz Game of thrones-a nalazi se Boškovićeva poljana.  Oko poljane se nalaze Crkva sv. Ignacija i dubrovačka isusovačka škola Collegium Ragusinum. Crkva sv. Ignacija bila je ispunjena brojnim baroknim freskama s motivima iz života sv. Ignacija. Vratili smo se na Stradun i vidjeli gradski zvonik, veliku Onofrijevu fontanu ili česmu, Orlandov stup te Crkvu sv. Vlaha, zaštitnika grada Dubrovnika. Obilazak grada završili smo odlaskom u Umjetničku galeriju Dubrovnik. Tamo smo vidjeli mnogo različitih i zanimljivih djela koja su nam dala inspiraciju za buduće projekte. Ostatak dana svatko je proveo sa svojim domaćinom kako bi ga bolje upoznao kao i mjesto iz kojeg domaćin dolazi.

U subotu 18. ožujka dan smo započeli šetnjom gradskim zidinama. Dubrovačke zidine su glavna atrakcija za posjetitelje jer daju prekrasan pogled na cijeli grad i tvrđave koje ga štite. Tvrđava Lovrjenac je jedna od njih. Danas je Lovrjenac poznat kao jedna od pozornica na Dubrovačkim ljetnim igrama. Oduševljeni zidinama spustili smo se do grada, točnije do Kneževa dvora. U vrijeme Dubrovačke Republike Knežev dvor bio je sjedište vlade te sjedište kneza. U dvoru se nalazi muzej koji čuva bogatu zbirku namještaja, slika i predmeta, a atrij dvora se, kao i Tvrđava Lovrjenac, koristi kao pozornica Dubrovačkih ljetnih igara. Iako Dubrovnik ima mnogo stvari za ponudit mi smo se ipak uputili prema Trstenu, mjestu smješteno dvadesetak kilometara zapadno. Najveća atrakcija mjesta je Arboretum Trsteno. Preko 25 hektara površine obuhvaća ljetnikovac obitelji Gučetić-Gozze, neoromantički vrt te Neptunova fontana. Cijeli arboretum je danas zaštićeni spomenik vrtne arhitekture te jedini arboretum na hrvatskom dijelu Jadrana koji objedinjuje bogatu kulturnu i prirodnu baštinu.

Sljedeći dan oprostili smo se od Dubrovnika i naših domaćina i krenuli prema Požegi.

Mogu sa sigurnošću reći da je Dubrovnik jedan od najljepših gradova Hrvatske. Toliko toga smo naučili i vidjeli. U ime svih krugovaca također mogu reći da smo se odlično proveli i da će nam Dubrovčani dugo ostati u dobrom sjećanju. Jedva čekamo da mi njih ugostimo i pokažemo im naš kraj.

Tekst: Jurja Mautner, 4.a

Foto: KRUG