Obilježavanje Međunarodnog dana ljudskog bratstva u katoličkim školama u Požeškoj biskupiji

Ujedinjeni narodi ustanovili su 21. prosinca 2020. Međunarodni dan ljudskog bratstva, koji bi se trebao obilježavati svake godine 4. veljače, na dan kad su 2019. papa Franjo i veliki imam Al-Azhara u Kairu Ahmad Al-Tayyeb potpisali u Abu Dhabiju Deklaraciju o ljudskom bratstvu za mir u svijetu i zajednički suživot.

Danas se u svijetu po prvi puta obilježava Dan ljudskog bratstva tako što će se organizirati virtualni susret pape Franje i velikog imama Ahmad Al-Tayyeba uz sudjelovanje generalnog tajnika Ujedinjenih naroda Antónia Guterresa i drugih svjetskih poznatih ličnosti.

U katoličkim školama Požeške biskupije, a na poticaj mjesnoga biskupa, učenici su upoznati s nastojanjima vjerskih prvaka, ponajprije pape Franje i imama Al-Tayeba, oko zajedničkog promicanja bratstva među svim narodima svijeta, što (pogotovo) podrazumijeva narode različitih vjeroispovijesti, vjerujući da je samo tako moguć zajednički suživot i izgradnja mira u svijetu.

Ovom prigodom biskup Antun Škvorčević pozvao je i sve župnike u Požeškoj biskupiji da u nedjelju, 7. veljače upoznaju vjernike na kraju svetih misa s osnovnim naglascima Papina pristupa čovječanstvu kao stvarnosti ljudskog bratstva, koji je predstavio u Enciklici „Fratelli tutti“.

Deklaraciji je prethodio znakoviti posjet pape Franje Ujedinjenim Arapskim Emiratima koji je proglašen povijesnim, jer je to prvi put da je jedan papa posjetio Arapski poluotok, kolijevku islama, i da se ondje slavila sveta misa na otvorenom javnom prostoru. Ovaj posjet imao je i simboličnu dimenziju jer se dogodio u godini obilježavanja 800. obljetnice susreta sv. Franje Asiškoga i egipatskog sultana Malek al-Kamila (1219.-2019.), u jeku križarskih ratova i napetih odnosa između Istoka i Zapada, koji u mnogočemu podsjećaju na sukobe u današnjem vremenu.

Cilj obilježavanja Dana bratstva jest potaknuti i pozvati sve vjernike, a preko njih i njihove religije i sve ljude dobre volje, da njeguju bratske odnose kroz međusobno upoznavanje i dijalog, te da zajedno surađuju u očuvanju mira u svijetu i stvaranju pravednijeg društva. Obilježavanjem ovoga dana želi se upozoriti sve ljude na sve razorniju prisutnost ideoloških, nacionalnih, religijskih i drugih ekstremizama.

Neke lijepe geste koje su se također dogodile u Ujedinjenim Arapskim Emiratima: 1. sadašnji prijestolonasljednik Emirata, Mohammed bin Zayed Al-Nahyan, nedavno je preimenovao jednu od najvećih džamija u Abu Dhabiju u džamiju „Marije, majke Isusove“ (Mariam Umm Eisa), u znak poštovanja prema religijskoj različitosti u toj zemlji; 2. Emirati su dozvolili da se prigodom papina posjeta slavi misa na njihovom glavnom stadionu Zayed Sports Cityu, na kojoj se okupilo oko 180 000 vjernika, među kojima je bilo 4000 muslimana.

Iz Papina govora: „Može li [svijet ] pronaći učinkovit put do univerzalnog bratstva i socijalnog mira bez dobre politike? (FT 176). Javna uloga Crkve ne iscrpljuje se u karitativnim i odgojnim djelatnostima, nego sve svoje snage stavlja u službu promicanja čovjeka i sveopćega bratstva (FT 276). Za nas [kršćane] je taj izvor ljudskog dostojanstva i bratstva u evanđelju Isusa Krista. Iz njega »proizlazi za kršćansku misao i za djelovanje Crkve primat dan odnosu, susretu sa svetim otajstvom drugoga, sveopćem zajedništvu sa čitavim ljudskim rodom, kao poziv na koji su svi pozvani. (FT 277).“