svjetski dan filozofije

Svakog trećeg četvrtka u mjesecu studenom obilježava se Svjetski dan filozofije. Upravo tom su prigodom učenici četvrtih razreda na satu filozofije promišljali kako filozofiju učiniti aktualnom i približiti učenicima ostalih razreda naše škole. Rezultat te aktivnosti bila su po četiri plakata koje su osmislili učenici 4.a i 4.b razreda na zajedničku temu „Filozofi u svakodnevnim situacijama“. Tako su svi namjernici koji bi prošli kroz hodnik naše škole mogli saznati kako se filozofi „švercaju“ u tramvaju, kako izgleda nogometna utakmica između filozofa, imaju li filozofi noćni život i kakav on jest, što misle o ratu, što o politici te, naposlijetku, kako bi govorili i što učinili kada bi se našli na Titanicu.

Koja je uloga filozofije danas? Upravo svoju viziju filozofije danas iznio je glavni direktor UNESCO-a Koichiro Matsuura prigodom prvog obilježavanja Svjetskog dana filozofije 21. studenoga 2002. godine:

„Više nego ikad, obostrano poznavanje i razumijevanje svih tradicija širom svijeta presudno je za dijalog i poštivanje među ljudima. Proslavimo danas univerzalnost filozofije. Ljubav prema mudrosti dio je svih kultura i neizmjerno nasljedstvo čovječanstva. Slaveći Dan filozofije u UNESCO-u želim naglasiti važnost filozofije i doprinos filozofije društvu…”.

Duc in altum!