Ambassador for a day

Karlo Bleziffer, učenik 2.a razreda, vratio se s puta koji mnogo znači njemu kao individualcu, a i nama kao školi u kojoj se on razvija, u kojoj uči, napreduje i postiže izvrsne rezultate.

Karlo se, naime, prijavio na  natječaj „Postani veleposlanik na jedan dan“ koji je pokrenut je na inicijativu Veleposlanstva Ujedinjenog Kraljevstva u Hrvatskoj, s ciljem poticanja mladih na uključivanje u diplomaciju i politiku. Događaj se organizira 2. godinu zaredom pod pokroviteljstvom Britanskog veleposlanstva i njihovog predstavnika koji je glavni inicijator svega, Andrewa Dalgleisha, kako stoji na stranicama Hrvatskoga sabora.

Poticanje mladih da se uključe u svijet politike i da ukažu na probleme današnjeg društva iz perspektive tinejdžera motiviralo je našeg Karla Bleiziffera da snimi video te se prijavi na natječaj. Karlo je jednominutnim videom predstavio sebe i svoje zavidne vještine baratanja engleskim jezikom te na taj način osvojio britanskog ambasadora u Hrvatskoj, njegovu ekselenciju Andrewa Dalgleisha.

Na natječaju je od 29 prijavljenih odabrano sedmero mladih ljudi (16-18 godina) koji su također u svojim filmovima govorili što bi oni napravili da su ambasadori. Filmove je stručno povjerenstvo odabralo te pozvalo na sastanke i druženja. Ostali sudionici bili su veleposlanici Kraljevine Norveške, Irske, Španjolske, Australije, Njemačke i Švedske.

Karlo je za Zagreb otputovao u utorak predvečer gdje ga je dočekao predstavnik Britanskog ambasadora koji je Karla smjestio u hotel Dubrovnik.

U srijedu, oko devet sati, ispred hotela ga je dočekao automobil britanskog veleposlanika koji ga je odveo u njegovu rezidenciju na Lotrščaku gdje je Karlo dobio plan i program dana. Ondje su popili kavu, porazgovarali i uživali u ljepoti prirode. Zatim je uslijedio prvi sastanak koji je održan u Saboru uz prisustvo potpredsjednika Sabora akademika Željka Reinera. Potpredsjednik je zahvalio svima što su se odvažili doći te rekao da mu je neizmjerno drago što se mladi žele baviti politikom i na taj način pridonijeti našoj domovini.

„Nakon slikanja i druženja , započeo je drugi sastanak. Na sastanku su nas dočekali ministri i mi smo njima mogli postavljati razna pitanja te smo na njih dobivali, naravno, političke odgovore“ kroz smijeh nam je rekao Karlo. Napominje da je i on postavio nekoliko pitanja kojima je bio osobito zadovoljan njegov mentor.

Nakon drugog sastanka Karlo je išao na poslovni ručak s profesorima s Cambridgea na kojem su pričali o statistikama, brojevima i raznim problemima s kojima se suočava Europa. Poslije objeda otišli su u Ministarstvo rada gdje su se upoznali s radom ovoga ministarstva te su upoznali influencericu Niku Ilčić. Također su posjetili HUP gdje su se podijelili u grupe i razgovarali, rješavali probleme i zabavljali.

Karlo nam je oduševljeno priznao da bi rado sve ponovio te da se nada da tu nije kraj ove suradnje s britanskim ambasadorom. Karlo nam je otkrio da je dobio zanimljivu ponudu od britanskog ambasadora, g. Andrewa Dalgleisha, ali nam nije htio otkriti detalje. Još jednom čestitamo Karlu i želimo mu puno sreće u njegovim budućim političkim koracima.