Dan borbe protiv nasilja nad ženama

Koliko god da je vremena prošlo, koliko god da je zakona doneseno, ljudi su i dalje ostali isti i nasilje nad ženama nije posve zaustavljeno. Upravo se danas u Republici Hrvatskoj obilježava Dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Iako se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava 25. studenoga, u Hrvatskoj se današnji dan posebno obilježava u spomen na događaj prije 21 godinu kada je policajac Mato Oraškić 22. rujna 1999. ušetao u sudnicu na Općinskom sudu u Zagrebu s pištoljem i ubio sutkinju, odvjetnicu i suprugu te ranio zapisničarku. Suprugu je tijekom zajedničkog života tukao, psihički zlostavljao i smatrao je svojim vlasništvom. Stoga je baš taj dan određen kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama od strane Hrvatskog sabora 15. listopada 2004. godine. Osnovni cilj je podsjetiti i senzibilizirati društvo na problematiku nasilja nad ženama te poslati jasnu poruku da se nasilje ne tolerira.

U Hrvatskoj se nasilje nad ženama najčešće događa u obiteljskim zajednicama od strane supruga, oca ili vlastite djece. Budući da se nalazimo u vremenu pandemije, više vremena provodimo u kućama s obitelji zbog epidemioloških mjera te vlastite i tuđe sigurnosti, a to može uzrokovati i povećanje broja nasilja u obitelji.

Statistika pokazuje da je u prvih osam mjeseci zabilježen 11% manji broj prekršitelja Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji u odnosu na isto razdoblje prošle godine. No, u isto vrijeme, kaznena djela Nasilje u obitelji povećala su se za 42% u odnosu na prošlu godinu. Ove godine ubijeno je 12 žena od kojih su četiri žene ubijene od strane partnera. U Hrvatskoj postoje i brojne udruge koje se bore protiv nasilja nad ženama i pomažu žrtvama nasilja.

„Žena je nastala od muškarčevog rebra. Ne od njegovih stopala da se po njoj gazi, ne od njegove glave da se njome vlada, nego od boka da mu bude jednaka. Ispod ruke da bude zaštićena i pokraj srca da bude voljena.“ (Talmud)