OBILJEŽAVANJE EUROPSKOG DANA JEZIKA  

Diljem Europe, 700 milijuna Europljana zastupanih u Vijeću Europe s 46 država članica, potiču se na učenje što više jezika, u svakoj životnoj dobi, u školi i izvan nje. Budući da je jezična raznolikost alat za postizanje većeg međukulturnog razumijevanja i ključni čimbenik bogate kulturne baštine našeg kontinenta, Vijeće Europe promiče višejezičnost u cijeloj Europi. Na inicijativu Vijeća Europe, još od 2001. godine, 26. rujna se obilježava Europski dan jezika.

Katolička gimnazija svake godine taj dan proslavi na različite načine: suradnjom s međunarodnim institucijama, veleposlanstvima, izletima, izradama plakata, raznim aktivnostima i sličnim. Ove godine su profesorice stranih jezika ukrasile školu plakatima koje su izradili učenici, a iz kojih svi možemo štošta naučiti. Osim toga, istaknuti jezičari naše škole potaknuti su i zanimljivim izletom u Zagreb gdje su sudjelovali na dvije radionice vezanih za učenje stranih jezika te su, osim toga, saznali i brojne posebnosti vezane za različite kulture. Tako nam je prva stanica bila Hrvatsko-američko društvo, najstarija udruga u Hrvatskoj koja promiče obrazovnu, kulturnu, znanstvenu i svekoliku suradnju između RH i SAD-a kao i sve pozitivne vrijednosti civilnog društva. Tamo smo poslušali predavanje izvornog govornika o različitostima dvaju obrazovnih sustava, diskutirali te se zaigrali uz kviz znanja. Nakon toga, uslijedio je posjet Goethe Institutu, kulturne ustanove Savezne Republike Njemačke koja djeluje diljem svijeta promičući njemački jezik, interkulturalni dijalog i kulturnu razmjenu. U njihovoj knjižnici zabavili smo se uz radionicu o njemačkim regijama i gradovima te ponešto i naučili. Za kraj večeri, opustili smo se i zaintrigirali klasikom Anom Karenjinom velikog ruskog Tolstoja.

Kao šlag na torti ili šećer na kraju, svoje učenike smo i zaposlili tako što su se unutar svojih razrednih odjeljenja borili za prvo mjestu u natjecanju u sricanju, tzv. Spelling Bee, a u srijedu, 5.10., održalo se i međurazredno natjecanje na kojemu su nastupila po dva najbolja spellera iz svakog razreda. Najbolja se u ovoj zanimljivoj i zahtjevnoj vještini pokazala učenica 1.b razreda, Nika Trupinić, dok su ukupnu pobjedu odnijele učenice 2.b razreda, Ema Bakula i Ignacija Rotim, s ostvarenim 2. i 3. mjestom. Čestitamo svima, a posebno pobjednicama!

„Engleski jezik mi je uvijek bio zanimljiv i počela sam ga učiti još u vrtiću, a nastavila sam ga učiti u školi stranih jezika i u redovnoj školi. Natjecanje u slovkanju predstavljalo mi je novi izazov, pa sam se odlučila prijaviti. Koncept natjecanja dobro je osmišljen i svi natjecatelji su pokazali zavidnu razinu znanja. Riječi su bile zaista raznolike – od jednostavnijih do sve složenijih. Jako sam zadovoljna ne samo svojom pobjedom, već i podrškom svoga razreda. Uistinu su bili najglasniji i najveseliji te im se i ovim putem od srca zahvaljujem. I, naravno, veselim se i svim budućim izazovima.“

Nika Trupinić

„Slovkanje na stranom jeziku, pogotovo pred cijelom školom, definitivno izaziva uzbuđenje, a pomalo i nervozu. Motivacijske riječi profesorica bile su svakako izazovne, ali glasna potpora prijatelja iz razreda u meni je budila čak i natjecateljski duh. Drugo mjesto na današnjem natjecanju smatram osobnim uspjehom te, sve u svemu, simpatično iskustvo.“

Ema Bakula

 

 

Rezultati prvog međurazrednog natjecanja:

IME I PREZIME

POREDAK

NIKA TRUPINIĆ

1.

EMA BAKULA

2.

IGNACIJA ROTIM

3.

IVA BOŠNJAK

4.

TEA LAGUNDŽIJA

5.

SARA ČEREGOVIĆ

6.

ANA CIGANOVIĆ

6.

LUKA ADŽIĆ

6.

MATEJ MARJANOVIĆ

7.

GABRIELA BANIĆ

8.

BRUNO BREKALO

8.

PATRIK ANTOLOVIĆ

8.

MATEJ ANTOLOVIĆ

8.
GABRIEL ALADROVIĆ

8.

FILIP ZELENIKA

8.

LANA ANTONIĆ

 8.

 

 

RAZRED NATJECATELJ 1 NATJECATELJ 2 PODRŠKA UKUPNO POREDAK
1.A 4 0 2 6 5.
1.B 12 0 2 14 2.
2.A 0 0 2 2 7.
2.B 9 10 2 21 1.
3.A 4 2 2 8 4.
3.B 0 3 2 5 6.
4.A 0 9 2 11 3.
4.B 3 0 2 5 6.

Foto: Marija Alaber