I mi imamo svoj dan

nikkila_001Sve je počelo u Pragu

Prije točno 76 i godina, na današnji dan, zbog mirnog prosvjeda protiv okupacije svoje zemlje, praški studenti bili su ubijeni bez suđenja. Upravo zbog toga događaja, 17. studenoga postao je Međunarodni dan srednjoškolaca i studenata kao spomem na na nedužnu smrt svih studenata 1939. Kako bi taj dan bio bar malo drukčiji od svih ostalih, članovi Županijskog vijeća učenika Požeško-slavonske županije, predvođeni predsjednicom Teodorom Raguž, učenicom 3. razreda Gimnazije Požega, organizirali su danas dan posvećen svim požeškim srednjoškolcima koji su na razne načine mogli doprinijeti programu, bilo pjevanjem, sviranjem, glumom, izložbom fotografija, pripremom domjenka ili jednostavno svojim prisustvom. Cilj ovog događaja bio je osvijestiti srednjoškolce da i oni imaju svoj dan, ali i povezati ih i predstaviti njihov rad i uspjeh.

24Sve najbolje od svake pojedine škole

Sam program započeo je u 11 sati u Glazbenoj školi Požega kratkim otvorenjem već spomenute predsjednice ŽVUPSŽ, Teodore Raguž, i potpredsjednice Ružice Maurus, učenice 3. razreda Glazbene škole Požega. Za početak su polaznici debatnog kluba požeške Gimnazije In medias res održali debatu na temu „Treba li kazniti dijete na kraju školske godine zbog loših ocjena?“ Nakon njih slijedio je prvi koncert namijenjen učenicima prijepodnevne smjene koji su izveli učenici požeške Glazbene škole u trajanju od 45 minuta. Za to vrijeme učenici Poljoprivredne i Obrtničke škole priredili su domjenak gdje su posjetiteljima nakon koncerta posluživali jelo i piće. Slijedila je kratka stanka i drugi koncert za učenike poslijepodnevne smjene koji je dodatno upriličen dramskim prikazom učenika Gimnazije Požega i učenika dramske družine naše škole. Svojom izvedbom Matoševa Vergla Petar Petrović je predstavljao KG i još jednom pokazao koliko je dobar u onome što najviše voli.

7Veliki korak za ŽVUPSŽ

Za same ogranizatore ovo je veliki korak jer je ovo prvi put da ŽVUPSŽ organizira događaj ovakve razine, a predsjednica Teodora nam je izjavila kako je jako zadovoljna cijelim danom jer je sve prošlo i bolje od očekivanog. I posjećenost jer je bila veća od očekivane te se nada da je ovo samo početak rada i djelovanja Vijeća učenika naše županije jer, kako kaže, želi da se čuje za Vijeće, da srednjoškolci znaju kome se mogu obratiti ako imaju problema vezanih uz školu te da znaju da postoji netko tko će ih saslušati i savjetovati.

Foto: Terezija Nović