Adventska duhovna obnova za roditelje i djelatnike

Pozdravni govor ravnatelja Ž. Žuljevića
Pozdravni govor ravnatelja Ž. Žuljevića

U srijedu, na spomendan sv. Katarine, u Dvorani sv. Terezije Avilske održana je duhovna obnova uoči došašća za roditelje i djelatnike katoličkih škola u Požegi. Duhovnu je obnovu vodio rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu mons. Antun Sente ml.

Na početku prvog dijela programa sve je prisutne pozdravio ravnatelj Katoličke osnovne škole u Požegi vlč. Želimir Žuljević te, nakon što ga je ukratko predstvio, riječ je predao voditelju duhovne obnove.

Mons. Sente je na početku zahvalio na pozivu te prenio pozdrave od njegove glumačke družine koja je krajem prošle školske godine uveselila naše učenike svojom adaptacijom predstave Kralj lavova.

Duhovni nagovor mons. Antuna Sentea u Dvorani sv. Terezije
Duhovni nagovor mons. Antuna Sentea u Dvorani sv. Terezije

Na početku duhovnog programa mons. Sente je pročitao, a zatim i pojasnio biblijski ulomak o izgubljenom sinu koji je potrošio očev imetak na neuredan život, a kada je ostao gladan i žedan, spoznao je svoj grijeh i zamolio oca da mu oprosti te ga primi nazad kao svoga radnika, a otac je sina obukao u najljepše haljine, stavio mu prsten i zaklao ugojeno tele te priredio veliko slavlje. To se baš nije svidjelo drugom sinu koji je cijelo vrijeme naporno radio, a onda mu je otac objasnio da se treba radovati jer jedan od njih bijaše mrtav i oživje odnosno izgubljen i nađe se. Nakon toga je mons. Sente progovorio o biblijski parovima Abrahamu i Sari, odnosno Davidu i Bat-Šebi, ženi Urije Hetita.

Roditelji i djelatnici na duhovnom nagovoru
Roditelji i djelatnici na duhovnom nagovoru

Govorio je o njihovim odnosima te o kušnjama i grijesima koje su činili. Na primjeru Davidovu pojasnio je kako se čovjek krenuvši od manjega grijeha, ako ga ne prizna i ako ga želi sakriti, sve dublje i dublje potkopava i na koncu čini mnogo teže i veće grijehe, ali Božja je ljubav i dobrostivost neizmjerna pa čak i ako tada čovjek shvatio što je uradio, ustane se i skrušeno prizna Bogu svoj grijeh, ovaj ne samo da će mu oprostiti, nego će ga i obilato nagraditi.

Drugi dio programa održao se u katedrali sv. Terezije Avilske gdje je mons. Sente predvodio za sve prisutne ispit savjesti i to čitajući i tumačeći Deset Božjih zapovijedi. Nakon toga je uslijedila molitva Sv. Krunice, koju je predvodio ravnatelj vlč. Želimir Žuljević, te prilika za ispovijed.

Euharistijsko slavlje u Katedrali
Euharistijsko slavlje u Katedrali

Duhovna obnova završila je euharistijskim slavljem koje je predvodio također mons. Antun Sente ml. u koncelebraciji sa ravnateljem Žuljevićem, vjeroučiteljima Krunoslavom Siroglavićem i Marijanom Pavelićem te kancelarom Požeške biskupije Josipom Krpeljevićem. U homilji se mons. Sente spomenuo i najvećeg biblijskog para Marije i Josipa te je protumačio Josipovu veličinu i ulogu u Isusovu životu. Zaključio je da je bitno u svakoj situaciji dopustiti Bogu da nas vodi.

Na koncu euharistijskog slavlja ravnatelj vlč. Želimir Žuljević zahvalio je mons. Senteu da održanoj duhovnoj obnovi, a ovaj je pozvao djelatnike i roditelje da u Godini Božanskog milosrđa posjete Karlovac i Nacionalno svetište sv. Josipa koje je kardinal Bozanić proglasio mjestom posebne milosti.