SKAD-ovci KG-ovcima održali ”lekciju” iz povijesti

SMIJEŠNA STRANA POVIJESTI

Danas, 2. listopada 2016. godine učenici i nastavnici Katoličke gimnazije s pravom javnosti u sklopu nastavnog programa posjetili su Gradsko kazalište u Požegi gdje su gledali predstavu pod nazivom Smiješna strana povijesti. Tekst za scenarij po kojemu je izvođena predstava napisao je Dario Hak, prema ideji kultnog filma History of the world redatelja Mel Brooksa.

dsc_2240Premijera je održana 30. lipnja ove godine, a sama predstava na humorističan način (kroz anegdote, šale, smiješne situacije, dijaloge, monologe…) prikazuje poznate povijesne ličnosti (Hitlera, egipatskog faraona Keopsa…) i njihov utjecaj na današnji svijet. Neobično za ovu predstavu je da je radnja smještena u čistilištu i da je blisko povezana sa današnjim (suvremenim) dobom na što nam ukazuje i činjenica da se jedan od glumaca nazivao Estrada. Predstava obiluje povijesnim činjenicama i događajima (godinama) pa se može smatrati i korisnim izvorom povijesnog znanja. Predstavu je izvela sjajna amaterska (srednjoškolska) družina Gradskog kazališta Požega (SKAD) u sastavu čine: Anabela  Sulić, Darija Đurđević, Andrej Soldo, Jakov Gugić, Irena Markanjević, Mia Gašparović, Ružica Maurus, Ivona Alavanja, Petra Vodinelić i Tina Miljić. U realizaciji predstave pomoglo je i pomoćno osoblje požeškog kazališta Goran Krmpotić, Ljiljana Rodić, Marina Milaković i Marija Matijanić.

dsc_2256Nakon predstave razgovarali smo s dvije mlade požeške glumice Anabelom Sulić, učenicom 3. razreda Obrtničke škole, koja je bila u ulozi sv. Petra i Ivonom Alavanja, učenicom 4. razreda Ekonomske škole koja je glumila odvjetnicu. Prije premijere, koja je bila 30. lipnja ove godine, SKAD-ovci su vježbali 5 mjeseci, a budući da su likovi bili podijeljeni glumcima tako da im i karakterno odgovaraju, djevojke su izjavile da im nije bilo teško utjeloviti ih. Ovo je bila njihova treća izvedba te su nam djevojke rekle kako su uistinu zadovoljne svojom izvedbom, a da o kvaliteti same predstave svjedoče puna kazališta i oduševljena publika. Obje su djevojke članice SKAD-a već dvije godine te uz redovito pohađanje nastave stignu i na dvije probe tjedno.

Predstava je tematski, izborom glumaca i samom izvedbom vrlo bliska upravo srednjoškolcima kojima je i ovaj put omogućila jedan sasvim novi, točnije humoristično-edukativni doživljaj povijesti .

FOTO: Anita Rotar, 3.a