Svečana akademija u X. godini KG-a

Deseta obljetnica osnutka Katoličke gimnazije s pravom javnosti u Požegi

Svečana akademija u Dvorani sv. Terezije Avilske

Pojam „akademija“ vuče korijene još iz antičke Grčke, a označavao je istraživačke znanstvene ili obrazovne ustanove javno ili privatno financirane. Otprilike slično značenje ima i danas jer možemo reći da se pod tim pojmom krije institucija posvećena naprednom učenju i širenju znanja. Budući da je Katolička gimnazija u Požegi također institucija u kojoj se već deset godina prenosi znanje, istražuje i usavršava, također ju možemo nazvati nekom vrstom akademije što je dokazala i sinoćnjim svečanim događajem kojim je predstavljen zapaženi desetogodišnji rad i trud njenih učenika, profesora i svih ostalih djelatnika.

Svečana akademija u Dvorani sv. Terezije Avilske

DSC_1850U godini kada slavimo dvadesetu obljetnicu Požeške biskupije jučer je, 25. travnja 2017., u Dvorani sv. Terezije Avilske u 19 sati održana svečana akademija povodom desete obljetnice KG-a. Programu su, osim učenika i profesora KG-a, nazočili osnivač škole msgr. Antun Škvorčević, predstojnik Ureda za katoličke škole u Požeškoj biskupiji Ivica Žuljević, župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević, pročelnica županijskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti i predsjednica požeškog ogranka Matice hrvatske Vesna Vlašić te brojni drugi gosti poput ravnatelja Škofijske gimnazije Vipava, g. Vladimira Anžela u pratnji gđe. Ivice Čermelj, gospodina protojereja stavrofora Slobodana Lalića, ravnatelja Srpske pravoslavne gimnazije u Zagrebu, i protonamjesnika Bogoljuba Ostojića, ravnatelja Gimnazije Požega g. Pavla Bucića i brojnih drugih gostiju iz javnog i crkvenog života. Istaknimo da je sinoćnji program u suradnji s kolegama osmislila prof. Marijana Ćorluka, mentorica dramske družine čije su scenske izvedbe oduševile brojne goste.

Grci, glazbenjaci, glumci…

DSC_1769Program su molitvom na grčkom (Proslov Ivanova evanđelja) i latinskom jeziku (molitva Slava Ocu) otvorili učenici klasičnog smjera, a nakon njih su gosti iz Glazbene škole još svečanije upriličili ovaj događaj svojim nastupom i izvedbom kompozicije J. Clarkea. Čast voditelja imali su prof. hrvatskog jezika Miroslav Paulić te maturant Petar Petrović koji je, osim što je vodio program, u uvodnom dijelu programa pročitao Psalam 150, završni hvalospjev koji hvali i slavi Gospodina zbog svih njegovih silnih djela i beskrajne veličine. Program je nastavljen kratkim pogledom unatrag – prof. Miroslav Paulić predstavio je odluke osnivanja, proces nastanka i utemeljenja škole te njen dojučerašnji rad. Nakon pogleda unatrag, slijedio je povratak u sadašnjost gdje je dramska družina izvela svoju Kabanicu, scensku igru kojom su zatvarali ovogodišnju državnu smotru LiDraNo u Primoštenu.

Emotivno obraćanje ravnatelja Bedeničića

DSC_1799Središnji dio svečanosti bila je pozdravna riječ ravnatelja škole, g. Ivice Bedeničića. U svom govoru želio je podsjetiti i uputiti sve na svrhu njihova djelovanja u okviru KG-a; zahvalio se svima koji su pomogli u osnivanju i radu Gimnazije, posebno ocu biskupu na čiju je inicijativu i nastala ova institucija koja želi poučavati i razvijati mlade ljude u otajstvu Stvoritelja. Zahvalio se i svojim prethodnicima – vlč. Mariju Saniću, velečasnom Pavlu Filipoviću te velečasnom Robertu Mokrom. Posebno se htio zahvaliti svim gostima iz javnoga i školskoga života s kojima je surađivao ili dan-danas surađuje, napose ravantelju Škofijske gimnazije iz Vipave i Pravoslavne gimnazije iz Zagreba. Govor je završio obrativši se svojoj „školskoj lađi“ Preradovićevim stihovima: „Raspni jedra, pruži vesla, plovi dan i noć!“  

Glazbeno-scenski igrokaz dostojan obljetnice

Drugi dio svečane akademije nastavio se video-uratkom pod nazivom „10 godina KG-a“ koji je za ovu prigodu pripremo voditelj TV sekcije vjeroučitelja Marijan Pavelić. U filmu je prikazana povijest škole, ali i svi koji su dali DSC_1637svoj doprinos osnivanju i radu škole – od prvih ravnatelja, prvih učenika do sadašnjih profesora i učenika. Vrhunac svečanosti bio je dugonajavljivani glazbeno-scenski igrokaz odnosno mjuzikl Izgubljeni sin koji je nastao zajedničkom suradnjom dramske družine i školskoga zbora te uz pomoć vanjskih suradnika, g. Marija Kovačevića i njegovog benda Izgubljeni sinovi koji se pobrinuo za instrumentalnu pratnju te plesni studio Ilijane Lončar. Na samom svršetku svečanosti nazočnima se obratio i osnivač škole, biskup Antun Škvorčević koji je uputio dvije čestitke – prvu za desetu godišnjicu Škole koja iz godine u godinu raste kroz mlade ljude i raspoložene profesore, a druga čestitka je bila upućena za izvrstan prikaz dijela rada škole tijekom večeri. Za kraj je poručio mladim ljudima, mladim gimnazijalcima KG-a da nastave rasti što u znanju, što u nekim dubljim dimenzijama svog mladenačkog srca.

Druženje se nakon službenoga i svečanijega dijela nastavilo u opuštenoj atmosferi uz razmjenu dojmova, susret starih i novih prijatelja Škole, bivših ravnatelja, učenika i djelatnika, a sve to uz bogati domjenak u Maloj kongresnoj dvorani Dvorane sv. Terezije Avilske.