Jubilarna 40. legendarnog Interlibera

Jubilarni 40. međunarodni sajam knjiga Interliber ove se godine na Zagrebačkom velesajmu održavao od 7. do 12. studenog. Tradicionalni je to vrhunac hrvatske književne godine, ali i Mjeseca hrvatske knjige. Upravo ljubiteljima knjige predstavilo se više od 300 izlagača iz Hrvatske i inozemstva.

Nastavljajući tradiciju prethodnih godina učenici i djelatnici Katoličke gimnazije u petak su se, 11. studenoga, zaputili na Interliber. Do 7 sati svi smo se okupili na autobusnom kolodvoru i krenuli ka stjecanju nekih novih iskustava. Naše prvo odredište bio je posjet zajednici Cenacolo u Vrbovcu. Cenacolo je zajednica koja pruža pomoć Vrbovecovisnicima, osobama koje su već i same napravile najvažniji korak uvidjevši svoj problem i potraživši pomoć. „Cenacolo je zajednica koja ne želi biti samo mjesto oporavka i socijalne skrbi, nego škola života, jedna velika obitelj gdje se prihvaćena osoba može osjetiti kao kod kuće.“ Dana 16. srpnja 1983. časna sestra Elvira Petrozzi, danas poznata kao Majka Elvira, započinje sa zajednicom Cenacolo. U Vrbovcu smo imali priliku čuti životne priče dvojice muškaraca koji su, kako i sami priznali, bili na rubu, ali su se, zahvaljujući svojim bližnjima i njihovoj podršci, priključili zajednici te tako pomogli i njima i samima sebi. U njihovim ispovijestima vidljivo je da je u njihovom oporavku veliku ulogu imala podrška bližnjih, ali i vjera. Nakon Cenacola zaputili smo se prema Zagrebu i sajmu Interliber gdje su učenici imali priliku zaviriti u carstvo knjiga i sličnih sadržaja. Potom je uslijedilo slobodno vrijeme koje su učenici mogli provesti po svojoj želji: obilazak grada, druženje s prijateljima…

Večer je označila kraj našega putovanja. Naše posljednje odredište bilo je kazalište Komedija, tj. predstava Revizor. O slika 16drami Revizor, N. V. Gogolja, najbolje govori sama najava predstave kazališta Komedija: Drama Revizor bez sumnje spada među najpoznatije i najbolje društvene komedije; bavi se ljudskim naravima i negativnim pojavama, ali je i komedija karaktera i situacije, jer moralna iskrivljenost, naopake društvene vrijednosti…su vječni. U predstavi su glumili brojni poznati hrvatski glumci: Igor Mešin, Filip Juričić, Dubravka Ostojić, Ivica Zadro i brojni drugi koji su bili zaslužni za osmijeh na našim licima.