Znanstveni i umjetnički genij ne blijedi nikada

TESLA

U petak 26. siječnja dramska družina organizirala je put u Zagreb na mjuzikl Mamma Mia! u kazalište Komedija. Prije odlask27023787_1829023447116717_8673976548282396833_oa na mjuzikl u Zagrebu posjetili smo i multimedijalnu izložbu inspiriranu Nikolom Teslom „Mind from the future“ u Meštrovićevom paviljonu autorice Helene Bulaja Madunić koja o svojoj izložbi navodi sljedeće: „Uronjeni u magični svijet genija Nikole Tesle te povezivanjem elemenata ‘živog’ filma, video scenografije, računalne igre i čarobne hologramske-svjetlosne avanture u jedinstveni multimedijski doživljaj proširene realnosti, ovom izložbom želimo Vas odvesti na kontemplativno ‘putovanje’ bez početka i kraja, kroz proces inspiracije, kreativnosti i stvaranja.”

KLOVIĆEVI DVORI

Vrijeme provedeno u metropoli neki su iskoristili za posjet najstarijoj ljekarni u Zagrebu, „K crnom orlu“, koja tradiciju ljekarništva gradi još od davne 1355. godine. Budući da se isti dan, točnije istu večer obilježavala Noć muzeja bilo bi šteta da nismo 596037posjetili još neki zagrebački muzej ili galeriju. Tako smo posjetili Galeriju Klovićevi dvori gdje smo pogledali izložbu Vaska Lipovca i Zdenka Bašića.

Vasko Lipovac predstavljen je s oko 250 umjetničkih radova – od skulptura, slika, grafika, crteža, reljefa, instalacija do sasvim intimnih crtačkih zapisa nastalih na samom kraju umjetnikova života. Zdenko Bašić u svojim radovima spaja naizgled nespojivo – motive starinskog, dalekog i prošlog obrađuje suvremenom digitalnom kompjuterskom grafikom te pritom uspijeva pobuditi emocije, a na promatrača prenijeti u neki drugi svijet. Bašić je izradio ilustracije za mnoga književna djela od Snjeguljice, Pinocchia, Grimmovih i Andersenovih bajki, Priča iz davnina I. Brlić Mažuranić pa do Božićne priče Charlesa Dickensa i Alise u zemlji čudesa Lewisa Carrolla.

MAMMA MIA!

Kako se dan bližio kraju tako se sam razlog našeg posjeta Zagrebu približavao. Vrhunac cijelog putovanja bio je odlazamamma-9k u Zagrebačko gradsko kazalište Komedija na mjuzikl Mamma Mia! Ovaj slavni mjuzikl napisala je Catherine Johnson i dala mu ime po hitu grupe ABBA. Sve je za mjuzikl Mamma Mia! započelo na legendarnom i vječnom za mjuzikl londonskom West Endu u teatru Prince Edward na svečanoj premijeri i svjetskoj praizvedbi 6. travnja 1999. Od tada do danas prikazan je u više od četrdeset zemalja, a vidjelo ga je više od 54 milijuna ljudi.