„Voljela bih ići u vašu školu.“ Ankica Blažinović Kljajo

Na 31. državnoj smotri LiDraNo koja se održala u Vodicama od 27. do 29. travnja u hotelu Imperial naši učenici Matej Antolović, Rahela Klesinger, Helena Makarević i Magdalena Černušak pod vodstvom prof. Paulića predstavili su se u tri izraza. Školski list predstavila je naša urednica Helena, maturantica Rahela sa svojim radom Zemlja nomada nastupila je u kategoriji samostalnih novinarskih radova, dok su Matej i Magdalena na državnu razinu došli s radijskom emisijom Opleti po jeziku čija su tema bili eponimi. Za državnu smotru konkurirala su 103 osnovnoškolska i srednjoškolska lista, 21 radijska emisija srednjoškolaca i 54 novinarska rada učenika srednjih škola.

Učenici su u srijedu, nakon dolaska i smještaja u hotel, imali nešto slobodnog vremena za obilazak Vodica nakon čega je uslijedilo svečano otvaranje smotre LiDraNa 2022. i prvi pojedinačni scenski nastupi učenika. Drugi dan smotre započeo je okruglim stolovima na kojima su učenici slušali komentare, pohvale i kritike stručnog povjerenstva na svoje radove. Dok je zadnji dan obilježen svečanim zatvaranjem smotre te predstavljanjem reprezentativnih radova u svim izrazima.

O Nautesu

Okrugli stol za školske listove vodili su Neven Kepeski, Srećko Listeš i Ankica Blažinović Kljajo. „Ovo je list koji se i očekuje, pod navodnicima, od katoličke škole, puni ste pozitive”, svojim riječima započela je Ankica Blažinović Kljajo te nastavila: „Ono o čemu pišete važnost je druženja, putovanja i sporta. Vaša planinarska hodočašća, hodočašće u Voćin, Gospi od Suza u Pleternicu, na Papuk te Stepinčevim stopama morala su biti jako uzbudljiva.“ Također je istaknula kako veliku pozornost posvećujemo jeziku što je, dakako, pohvalno.

Opleti po jeziku

Okrugli stol za radijske emisije vodili su Marijana Češi, Stehphanie Jamnicky, Majda Makovec Joksimović te Srđan Nogić. Povjerenstvo je pohvalilo radijsku emisiju kao drugačiju i poučnu, istaknuli su da je zanimljiv odabir teme te da su glasovi voditelja ugodni. Sugerirali su kako bi emisija možda trebala biti kraća s manje primjera kako bi se zadržala pozornost slušatelja.

Zemlja nomada

Okrugli stol za pojedinačne novinarske radove vodili su Saša Drach, Hrvatka Kuko, Antonela Nižetić-Capković i Marko Podrug. Za našu Rahelu povjerenstvo je reklo da je „osvrt na film Zemlja nomada sadržajno cjelovit prikaz s lijepim jezikom i stilom“ te da je Rahela odlično predstavila sam film, scene i glazbene odabire. Pohvalili su Rahelino promišljanje u mnogim aspektima filma kao umjetničkog djela. Ukazali su na nedostatak filmskog vokabulara te su sugerirali kako bi pojedine rečenice mogle biti kraće radi lakšeg praćenja teksta.

I dok su naši kolege predstavljale školu na bogatom Danu otvorenih vrata osmoškolcima naše Zlatne doline, mi smo ju imali priliku ponosno predstaviti nešto široj obrazovnoj zajednici koju su, kao i svih prijašnjih godina, činili učenici i mentori iz svih hrvatskih županija, od Dubrovnika do Čakovca, od Vukovara do Pule.

Tekst i fotografije: Helena, Magdalena, Rahela, Matej i prof. Paulić