Susret hrvatske katoličke mladeži, Bjelovar 2022.

Nakon petogodišnje pauze održao se jedanaesti Susret hrvatske mladeži (SHKM) i to u Bjelovaru 17. rujna pod geslom ,,Gore srca“. Zadnji susret održan je u Vukovaru 29. i 30. travnja 2017. pod geslom ,,Krist, nada naša“ na kojemu je sudjelovalo više od trideset tisuća mladih, dok će se sljedeći susret održati u Gospiću 2024. godine. Ovogodišnje geslo kao i himna susreta nadahnuti su dijalogom između svećenika i vjernika s kojim se susrećemo tijekom svake svete mise (,,Gore srca! – Imamo kod Gospodina.“). Biskup, domaćin ovogodišnjeg susreta, bio je msgr. Vjekoslav Huzjak, prvi biskup Bjelovarsko-križevačke biskupije, u koncelebraciji s brojnim hrvatskim biskupima, svećenicima i duhovnicima mladih. Susret je animirao biskupijski zbor mladih Bjelovarsko-križevačke biskupije.

A sad nešto više o programu 11. SHKM-a u Bjelovaru.

Mladi iz naše biskupije stigli su do deset sati u župe Bjelovarsko-križevačke biskupije gdje su srdačno i ugodno primljeni. Program je započeo s upoznavanjem i molitvenim zajedništvom u kojem su svi međusobno razgovarali i činili ono što nam sam naziv programa govori – susreli se sa svojim vršnjacima, a nastavio se u crkvi sv. Josipa. Cijelo slavlje obogatile su duhovne pjesme kojima su vjernici, puni ljubavi i vjere, obilježili to slavlje i vidno razveselili domaćeg župnika kao i ostale vjernike. Po završetku slavlja uputili su se na mjesto gdje su bili smješteni i gdje je uslijedio ručak.

Nakon ručka imali su slobodno vrijeme koje su proveli, također, u zajedništvu uz veselje, ples i pjesme. U 13 sati krenuli su u Bjelovar gdje su imali slobodno vrijeme za obilazak grada, druženje i odmor. Nakon toga uslijedila je procesija prema stadionu tijekom koje su vjernici, bez obzira na kišu, bili spremni za pjevanje i razgovor. Nekoliko tisuća mladih okupilo se na Gradskom stadionu grada Bjelovara gdje su za njih organizirani razni pretprogrami, mogućnost ispovijedanja i razgovora s mladima iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja, ali i vrijeme za odmor prije euharistijskog slavlja. U 17 sati započelo je euharistijsko slavlje koje je predvodio biskup msgr. Vjekoslav Huzjak zajedno s ostalim biskupima i svećenicima, a među kojima je bio i naš biskup Antun.

Unatoč dobroj volji 11. SHKM nije završio planiranim koncertom benda ,,Božja pobjeda“ i euharistijskim klanjanjem koji su bili spriječeni zbog kiše i nepovoljnog vremena. Vjernici su se razišli prema mjestima gdje su ih čekali njihovi autobusi koji su ih isti dan vratili doma. Iako je možda bilo promrzlih nogu ili ruku, umora i iscrpljenosti, u autobusu su svi, kao što su to nastojali činiti tijekom cijelog dana, pokazali ozračje radosti, ljubavi i zajedništva.

Pitali smo neke naše učenike, ali i ostale koji su sudjelovali na susretu, koji su njihovi dojmovi o SHKM-u u Bjelovaru.

,,Huhu, jedno jako zanimljivo i fizički podosta iscrpljujuće iskustvo, no duhovno jako ispunjajući događaj. Koliko je, zapravo, bilo dobro govori činjenica da nam se uz 7000 mladih pridružila i kiša te nas nije htjela napustiti. Sve u svemu, bilo je to jedno jako lijepo iskustvo koje bih svima preporučio.“

Matej Raljević

,,Što reći osim da se po muci poznaju junaci. Nekoliko sati na neprestanoj kiši bilo je dosta iscrpljujuće, ali imam osjećaj kao da nas je baš to nekako još više sve zajedno zbližilo.“

Elia Subotić

,,Iako je bilo jako hladno i svi smo pokisnuli, bilo je sjajno i svakako bih volio ponoviti nešto takvo.“

Leonardo Nović Ivanović, Tehnička škola, Požega.

,,Ovaj susret je, definitivno, nešto što ću pamtiti jako dugo. Prvo zbog kiše i hladnoće, a drugo zbog toliko mladih koji su s nama sudjelovali i bili u Bjelovaru zbog istog cilja, a to je širenje vjere i ljubavi i zahvaljivanja Bogu, bez obzira na sve. Tijekom cijelog dana bili smo zajedno, pjevali smo zajedno, molili zajedno i bili sretni, zato što imamo mogućnost biti na tom mjestu, s toliko puno mladih koji vjeruju. Uza sve to, želim zahvaliti svećenicima i svima ostalima iz naše župe, koji su bili uz nas tijekom cijelog dana i trudili se da nam ovaj susret mladih ostane u što ljepšem sjećanju.“

Gabriela Banić

 

MOLITVA

Predobri i pravedni Bože,
Stvoritelju svega svijeta,
čuj ponizne prošnje svojih vjernih koje Ti
ispunjeni nadom i pouzdanjem, upućujemo.
Privuci naša slaba i grešna srca k sebi
jer želimo biti u zajedništvu s Tobom,
oslobođeni tereta ovozemaljskih briga.

Ispunjeni radošću i zahvalnošću,
Tvojoj zaštiti i vodstvu
preporučujemo sve naše mlade
i smjerno Te molimo, po Kristu našem Gospodinu,
Svetim Duhom prožmi njihov zajednički hod
prema Susretu hrvatske katoličke mladeži.

Zagovorom naše nebeske Majke Marije,
sv. Marka Križevčanina i bl. Drinskih mučenica
u našim srcima zapali oganj svoje ljubavi
da, plodni dobrim djelima,
svijetu gorljivo svjedočimo Tebe,
jedinoga pravoga Boga,
koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova, Amen.

Fotografije: Marijan Pavelić, vlč.