Novinarski kamp „Igram, pišem, lajkam“ 2023.

Novinarski kamp „Igram, pišem, lajkam“ (IPL), u organizaciji Hrvatskog školskog sportskog saveza, održao se od 5. do 8. veljače u Poreču u hotelu Molindrio. Kamp je okupio 15 učenika novinara iz cijele Hrvatske čiji su radovi ocijenjeni najboljima prema trima kriterijima – ispunjavanje novinarske forme, stil pisanja i opći dojam. Učenica 1.b razreda naše škole Ema Marić ove se godine prijavila se sa sportskim prikazom pod naslovom Anja Bunčić, budućnost Plamenih koji joj je donio maksimalnih 90 bodova te je s mentorom Miroslavom Paulićem provela četiri radna dana u Poreču.

Kamp IPL osmišljen je tako da su učenici novinari prva dva dana slušali predavanja poznatih predavača, a teći dan su primjenjivali novostečeno znanje iz osnova sportskoga novinarstva na natjecanju iz sportskog plesa. Ovogodišnji predavači bili su Ivan Fedor (novinar i voditelj radijskog programa na HRT Radio Sljeme), Zlatko Karlo (sportski novinar), Jelena Kolar (MINTS), Fran Peterlin (Upgrade Sports Agency), Dario Marčac (stručnjak za društvene medije i tiktoker), Sara Horvatić (freelance producentica i fotografkinja), Ivan Dorian Molnar (novinar i voditelj), Marin Pavelić (snimatelj, ICT novinar) i Marija Bobinski (voditeljica kampa, HŠSS).

Uz natjecanje u sportskom plesu koje se održalo 8. veljače IPL-ovci su dan ranije imali praktične zadatke tijekom državnog natjecanja iz hrvanja. To je funkcioniralo tako da je svaki novinar dobio svoj zadatak na natjecanju i radio isključivo na njemu. Osim zadataka na natjecanjima, IPL-ovci su dobili zadatke i od svakog predavača koje su odrađivali u grupama ili pojedinačno. Uz sva predavanja i zadatke IPL-ovci su imali dovoljno vremena za druženje i zabavu te su se u svega četiri dana jako zbližili i puno toga naučili, posebno od prošle generacije IPL novinara koji su u protekloj godini bili angažirani na brojnim državnim, ali i međunarodnim sportskim događanjima.

Zgodno je spomenuti da su na DP u sportskom plesu sudjelovale čak četiri požeške škole: OŠ Antuna Kanižlića (11. mjesto), OŠ Dobriše Cesarića (5. mjesto) , Ekonomska škola (11. mjesto) te susjedna nam Gimnazija koja je osvojila izvrsno 3. mjesto.

Fotografije: Ema Marić i IPL novinari