Trajna formacija djelatnika katoličkih škola u Republici Hrvatskoj u Šibeniku

Usprkos kiši i lošem vremenu, dana 10. i 11. Ožujka održala se trajna formacija  djelatnika svih 24 katoličkih škola Republike Hrvatske. Formacija je započela svečanim slavljem sv. Mise koju je u velebnoj Katedrali sv. Jakova predvodio mons. dr. sc. Antun Škvorčević, biskup požeški, koji je put ka duhovnosti i istinskoj spoznaji Boga povezao i s Caminom de Santiago (Put sv. Jakova) na kojemu mnogi pronalaze utjehu, odgovore i novu snagu. Biskup Antun je Katoličkoj osnovnoj školi u Šibeniku čestitao njihovih 15 godina djelovanja, a domaćini su uzvratili gostoljubivo primivši sve sudionike u svojim prostorima gdje su nas počastili svojim zanimljivim programom dobrodošlice prilikom kojega su nas ponajviše dotakle mudre i emotivne riječi mons. Ante Ivasa, biskupa šibenskog u miru. Nakon tople i ukusne večere, djelatnici katoličkih škola su se uputili ka svom smještaju u hotelu Imperial u Vodicama. 

Drugi dan susreta započeo je pozdravom požeškog biskupa Antuna te raznim predavanjima. Prvo predavanje održala je prof.dr.sc. Dijana Vican na temu katoličkih škola u svijetu i međukulturnih razlika u svijetu i Europi. Profesorica Vican nam je osvijestila važnost koncentracije i pažnje te pitanja i probleme koja se nameću katoličkom odgoju i obrazovanju u današnjem društvu koje u centar odlučivanja stavlja djecu koja nisu zrela samostalno donositi odluke. Također nam je predstavila podatke koji ukazuju na to da što se više ulaže u kompetencije nastavnika i što se više povećava broj izvora poučavanja, da i problemi proporcionalno rastu te se postavlja pitanje gdje smo pogriješili. Kao zaključak predavanja navodi nekoliko strategija rješavanja navedenih problema, a prva je osnaživati jezično-komunikacijsku vještinu koja uključuje i aktivno slušanje, dok naglašava da bez strpljivosti, dosljednosti, pravednosti i zahtjevnosti nastavnika i roditelja  ne može doći do uspjeha. 

Drugo kratko predavanje održala je dr.sc. Snježana Mališa s Hrvatskog katoličkog sveučilišta o stjecanju kompetencija za rad u katoličkim školama koje će se uskoro aktualizirati te nam predstavila program edukacije i predavače. Zaključila je riječima sv. Ignacija kako je na radnom mjestu, kao i u životu, jedino potrebna živa Isusova prisutnost koja jedina ima učinka.  

Uslijedio je okrugli stol pod vodstvom prof. Ivice Bedeničića, ravnatelja Katoličke gimnazije u Požegi, te sugovornicima p. Sebastijanom Šujerićem, dr.sc. Josipom Skejo, Anite Treščec i Katarine Varenice. Tema razgovora bili su stereotipi i predrasude o katoličkim školama. Navedeni su već poznati stereotipi kao potreba “miješanja” Crkve u odgoj i obrazovanje, kako svi učenici koji završe katoličke škole postaju svećenici i časne sestre, zastarjelost metoda, krivo shvaćanje pojma milosrđe što sveukupno slušatelja dovodi do zaključka o nedovoljnoj informiranosti i potrebi ljudi za manipulacijom poimanja pojma katolički. Sudionici navode i rješenja problema, a prednjači potreba za uključenosti u djelovanje lokalnih, nacionalnih i digitalnih medija te prezentiranje naših škola. Nadalje, komunikacija, suradljivost i autentičnost. Svakako bi djelatnici katoličkih škola trebali biti svjesni da su poslani u svojevrsne misije i svojim primjerom svjedočiti vjeru i duhovnost. 

Sljedeća točka dnevnog reda bili su primjeri dobre prakse više katoličkih škola iz raznih krajeva države koji nam svima trebaju biti nit vodilja i inspiracija.  

Nakon ručka i kratke okrepe, djelatnici su se uputili natrag prema Šibeniku te susret zaključili sudjelovanjem u brojnim radionicama koje su održali njihovi sustručnjaci kako bi svatko mogao pronaći temu koja ga zanima i čije ideje može primijeniti u svom daljnjem radu. 

Susret katoličkih djelatnika završio je na istom mjestu gdje je i započeo, u renesansnom ozračju Katedrale sv. Jakova na slavlju sv. Mise koju je predvodio šibenski biskup, mons. Tomislav Rogić.  

Okrjepljenog duha i tijela djelatnici katoličkih škola su se uputili svojim kućama s radošću iščekujući sljedeći susret.