Dvadeset i četvrti Križni put mladih Požeške biskupije

U organizaciji Povjerenstva za pastoral mladih, 18. ožujka održan je dvadeset i četvrti Križni put mladih Požeške biskupije, pod geslom bl. Jule Ivanišević: „Idem služiti Isusu“. Više od tisuću i tristo mladih sudionika propješačilo je gotovo dvadeset i pet kilometara od Starog Petrovog Sela, rodne župe bl. Jule Ivanišević i crkve u kojoj je ona krštena do Požege. Program je započeo u jutarnjim satima u Starom Petrovom Selu te nastavio preko Godinjaka, Tisovca, (Starog) Brestovca, Nurkovca i Završja do Požege – sjedišta Biskupije. Tijekom hoda sudionici Križnog puta imali su prigodu za svetu ispovijed ili osobni razgovor s više od trideset svećenika koji su ih pratili, kao i za trenutke šutnje i osobnu molitvu. Nakon otvorenog i toplog dočeka župljana i mladih Župe sv. Antuna Padovanskog u Starom Petrovom Selu i njihovog župnika Ivana Nikolića na samom početku, mlade su srdačno primali vjernici i u drugim mjestima spomenute Župe gdje su prolazili. Velikodušnošću župljana i župnika Franje Nemeta sudionicima Križnog puta ponuđen je ručak i osvježenje u (Starom) Brestovcu. Stigavši preko Nurkovca i Završja u Požegu, sudionici Križnog puta uputili su se u Katedralu u koju su unijeli veliki biskupijski križ mladih, izmolili posljednju postaju, nakon čega je uslijedio središnji događaj – euharistijsko slavlje koje je predvodio požeški biskup Antun Škvorčević.

Nakon svete pričesti mladi su predvođeni biskupom uputili Bogu molitvu za Požešku biskupiju. Potom je biskup izrekao riječi zahvale: najprije mladima iz više od pedeset župa Požeške biskupije za sudjelovanje na ovom Križnom putu; zatim svećenicima, redovnicima i redovnicama, među kojima je bila skupina časnih sestara iz redovničke Družbe kojoj je pripadala i bl. Jula kao i vjeroučiteljima koji su s njima zajedno hodili. Sve sudionike je pozvao da mole za nova duhovna zvanja u našoj Biskupiji i cijeloj Hrvatskoj, a one mlade koji u svom srcu osjete da ih Gospodin zove za radnike u svoju žetvu, da se velikodušno odazovu njegovu pozivu, izrazivši radost što su na ovom Križnom putu sudjelovali i mladići iz požeškog Kolegija. Osobitu pak zahvalnost izrekao je Marijanu Paveliću, povjereniku za pastoral mladih Požeške biskupije, koji je sa suradnicima organizirao i vodio Križni put.

Zatim je mladić Josip Šipek u ime mladih izrekao biskupu riječi zahvalnosti za očinsku podršku i riječi ohrabrenja te pastirsku brigu i blizinu koju im u ovakvim susretima svjedoči. Kazao je kako mladi – potaknuti primjerom bl. Jule – žele oblikovati svoj život s Isusom Kristom te i u životnim izazovima, kušnjama i teškoćama biti zagledani u Onoga koji je pobijedio smrt i koji je naša svakodnevna snaga. Na koncu je zamolio biskupa da blagoslovi sve mlade, a djevojka Amanda Bošnjaković predala mu je cvijeće.

Preuzeto s: https://pozeska-biskupija.hr/