Svehrvatska smotra „Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje 2015.“

DSC_0202Kulturno i tradicijsko bogatstvo rodnoga kraja – Zlatne doline, te marljivost i slogu njenih ljudi – učenika, njihovih roditelja i profesora naše škole, imali smo priliku predstaviti i ovoga vikenda na Svehrvatskoj smotri „Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje 2015.“ u Stubičkim Toplicama. Ova manifestacija održala se u organizaciji Udruge „Lijepa Naša“ a pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora.

Tradicionalni posni objedi

Na ovogodišnjoj se smotri, smještenoj u Hotelu Matija Gubec, predstavilo pedesetak vrtića te osnovnih i srednjih škola iz Hrvatske, ali i iz Bosne i Hercegovine te Vojvodine. Među šest srednjih škola predstavila se i naša – Katolička gimnazija iz Požege. Predvođeni profesorom Franom Barišićem, voditeljem izborne nastave iz biologije, te suradnikom i razrednikom profesorom Paulićem, školu su, odjeveni u narodne nošnje našega kraja, ponosno predstavljali učenici 3.b razreda Anamarija Katanić, Ana Maria Mandić i Petar Petrović. Oni su na svome izložbenom prostoru prikazali tradicijsko bogatstvo svojega kraja – od raznih starinskih alata za obradu zemlje i preradu brašna, sorti kukuruznog sjemena, svakodnevnih predmeta za izradu kruha, samih domaćih proizvoda od brašna do prikaza jednog posnog, niskokaloričnog slijeda objeda na slavonskom selu. I na ostalim štandovima učenici i njihovi mentori prikazali su bogatstvo plodova svoga zavičaja, a tu su se uz sveprisutni kruh našli i zaboravljeni recepti i tradicijska jela od jesenskih plodova.

Naš rad blagoslovio msgr. Mijo Gorski

U prigodnom programu, koji je započeo pozdravima domaćina, krapinsko-zagorskog župana Željka Kolara i načelnika Stubičkih Toplica Vladimira Bosnara te predsjednika Udruge „Lijepa Naša“ Ante Kutle i ispred Sabora Dunje Špoljar, sudjelovali su učenici Osnovne škole Stubičke Toplice, kvartet ŽMIK i dječji župni zbor, nakon čega je održana sveta misa koju je predvodio msgr. Mijo Gorski. Upravo je pomoćni zagrebački biskup msgr. Gorski izrazio zadovoljstvo i radost što na ovakvoj manifestaciji susreće i predstavnike katoličkih škola. Uz čestitke našim učenicima otac biskup pozdravio je i sve ostale učenike i djelatnike naše škole te osnivača škole, msgr. Antuna Škvorčevića. Dan nam je na kraju uljepšao i ravnatelj škole kojemu nije bilo teško doći iz Samobora i obići svoje đake i profesore u Stubakima.

Mi čuvamo nacionalnu kulturnu baštinu

Za kraj bismo vam prenijeli neke od ciljeva ovoga i susreta slične vrste prema riječima organizatora svečanosti: „Ekološki smisao ovog projekta je, kroz izložbu plodova zemlje svih naših krajeva, ukazati na potrebu očuvanja biološke raznolikosti. Starinski načini pripreme kruha, izložba starih pribora i alata za pripremu kruha i obradu zemlje, imaju za cilj očuvanje naših običaja kao dio nacionalne kulturne baštine. Uz ekološku i kulturološku dimenziju, izložbom i štovanjem kruha kao simbola životne snage, iskazuje se i važna duhovna dimenzija ovog projekta.“