Otvori sva čula!

DSC_0088Danas su učenici Katoličke gimnazije u Dvorani svete Terezije Avilske svim djelatnicima, učenicima i dragim gostima pripremili predbožićni program pod naslovom Otvori sva čula! Među prisutnima bili su osnivač škole, msgr. Antun Škvorčević, ravnatelj Katoličke osnovne škole, vlč. Želimir Žuljević te gospođa Vesna Vlašić, pročelnica Odjela za društvene djelatnosti Požeško-slavonske županije i predsjednica Matice hrvatske.

Želim da nas prepoznaju kao one koji se ljube!

Svečani program pjesmom Spavaj sinko otvorila je sopranistica Glazbene škole u Požegi, Marija Ticl, a nakon molitve koju su zajedno sa svima okupljenima predmolili današnji voditelji, maturanti Ema Thür i Tomislav Varela, sve prisutne u svom stilu pozdravio je ravnatelj Ivica Bedeničić:

DSC_0106„Dok vas gledam, želim vam, dragi moji prijatelji, braćo i sestre, suputnici i supatnici reći da vas volim, no ujedno vas i izazivam da vrijeme i mjesto ovoga današnjeg susreta prožmemo duhom koji je još u prvim kršćanskim vremenima preobraćao pogane, a bio izražen poklikom: „Gledaj kako se LJUBE međusobno!“ Pitam sebe, a onda i svakoga od vas – prepoznaju li nas po tome? Ako nas i prepoznaju, znam da to možemo činiti još bolje jer imamo učitelja – Ljubav! Otvorimo svoje umove i srca i prepoznajmo tu utjelovljenu Ljubav u svom susjedu, suučeniku, sugrađaninu. Ispunimo našu školu, crkve, grad i domovinu Isusom koji s nama korača po ulicama i trgovima, obiteljima, razredima, kafićima i parkovima. Pripremimo smještaj tom malo betlehemskom djetešcu koje čeka na nas i, vjerujte, kliktat ćemo sa psalmistom Blagoslovljeni su oni koji prebivaju u kući tvojoj, koji te slave bez prestanka! (psalam 84.).“

DSC_0006Talenti koji nisu zakopani

Današnji program priredili su učenici nekoliko izvannastavnih grupa – školski zbor, dramska i novinarska družina škole, dok su kao iznenađenje nastupili gosti – požeški kolegijaši, koji su pod vodstvom vlč. Krunoslava Siroglavića na svojim tamburicama, gitarama i harmonikama odsvirali jednu od najljepših božićnih pjesama Tiha noć. Školski se zbor u uvodnom dijelu programa predstavio pjesmama Milost i Syahamba, a za kraj su zapjevali pjesmu Narodi nam se pri čemu su im se pridružili svi prisutni. Novinarska družina Nautes za ovogodišnji predbožićni program snimila je reportažu pod nazivom Božić u Sičama. Reportaža prikazuje jednog od posljednjih govornika sičanskoga govora, Stjepana Grabrića, govora koji je na razini Hrvatske zaštićen kao kulturna nematerijalna baština. Prisutni su se mogli upoznati tek s dijelom bogate, ne samo jezične, već i vjerske, tradicijske, ali i životne baštine. Dramska družina škole priredila je pak recital pod nazivom Dogodilo se čudo! u čijoj je izvedbi sudjelovala gotovo cijela dramska družina. Učenici su nas podsjetili na čudo koje se dogodilo prije 2015. godina, a koje je promijenilo svijet. Od tada pa sve do danas žive su poruke koje su u budućnost odaslali psalmisti, proroci i pjesnici, a koje su nam na svoj način aktualizirali naši glumci.

DSC_0083Čovjek polazi od srca

Na koncu se prisutnima obratio osnivač škole, preuzvišeni gospodin biskup, msgr. Antun Škvorčević, koji se nadovezao na prethodne misli mladih glumaca i voditelja programa koji su više puta apostrofirali čovjeka, šimićevskog čovjeka, kao biće osjetila. Otac biskup ponajprije je čestitao i zahvalio svima onima koji su sudjelovali u stvaranju današnjeg programa, a potom je istaknuo da čovjek doista jest biće osjetila, ali svijet oko sebe najbolje ipak doživljava srcem. Tako je dao za primjer umjetnika koji na slikarsko platno stavlja ne ono što je vidio, već ono što je plod njegova srca. Potom se obratio učenicima: „Dragi gimnazijalci! Vi ste u Katoličkoj gimnaziji upravo zato da biste rasli ne samo znanjem već i u tim osjetljivostima srca u kojima se osjeća dublje, u kojima se vidi dalje i u kojima se živi snažnije. Ako ste na tom putu, onda je blagoslovljeno što ste u našoj školi! I upravo ova priredba i Božić koji je pred nama nastoje vam pomoći da rastete u tim duhovnim dimenzijama da budete ljudi koji zaista u Hrvatskoj njeguju osjetljivost za druge i bližnje. Duc in altum, to je to! S tim mislima i u tom raspoloženju, iz zahvalnosti i poštovanja, gospodinu ravnatelju, svim nastavnicima i posebno vama gimnazijalcima želim sretan i blagoslovljen Božić!“