Blagoslovljena ”Nebeska vrata” na Katedrali

„Svaka crkvena vrata simbolično su vrata raja jer vode u kuću Božju, čak i ona najskromnija“

dsc_0740Dana 27. rujna 2016. godine, povodom 19. obljetnice uspostave Požeške biskupije i ređenja prvog dijecezanskog biskupa, otvorena su i blagoslovljena nova ulazna brončana vrata Požeške katedrale, djelo kiparice Marije Ujević Galetović pod nazivom „Nebeska vrata“.

Uvodno razmatranje održao je požeški biskup Antun Škvorčević te pozdravio  sve prisutne i zahvalio svima koji su sudjelovali u ovom svečanom činu blagoslova vrata i obnovljenog katedralnog pročelja, a isto tako i onima koji su sudjelovali u izradi ovih vrata i njihovu postavljanju na katedralni ulaz, a napose kiparici i akademkinji Mariji Ujević čija je stvarateljska ruka zaslužna za spomenuto djelo na Požeškoj katedrali.

Isto tako, otac biskup je pozvao da nam se pogled duha ne zaustavi na požeškom trgu i ne ostane samo na crkvenom zdanju od cigle, nego da se uzdigne do nebeskih obzora, do stvarnosti kojima srcem pripadamo, a koje je ostvario Sin Očev odvijeka kad je postao čovjekom i svojom ljubavi jačom od smrti otvorio nebeska vrata. Ulazeći kroz ova katedralna vrata, da bismo u njoj slavili sveta otajstva, stalno prolazimo kroz nebeska vrata, dodao je. Ovim je vratima, zajedno s kipom Pape Ivana Pavle II. i reljefom Uskrsloga, umjetnica Ujević ostvarila posebno rječit požeški triptih koji, povezan s riznicom katedrale i dijecezanskim muzejom, može posvjedočiti i identitet kojem pripadamo.

dsc_0716Marija Ujević ljepotu mjesi u gipsu, izbija iz kamena, slijeva u bronci. U većini svojih reljefa i kipova obnavlja postojeće obrasce i stvara nešto novo. Njezina kulturna otvorenost, kao i njezina ozbiljnost kojom pristupa stvaralačkom radu, sigurno su jamstvo za njezinu afirmaciju na polju likovnih umjetnosti. Tako je ovim djelom, opet, ušla u povijest hrvatske moderne i suvremene umjetnosti. Kipar se ne postaje već rađa, to je nešto što nosiš u sebi. Možeš naučiti tehnike rada, ali u sebi moraš imati intuiciju za stvaranje i kreaciju. Svaki je rad produžena ruka umjetnika koji informaciju samo pretvara u formaciju. Tako je u svakom poslu, a ne samo u umjetnosti. A ako se predaš nekom poslu uvijek se nađe vremena, samo se treba truditi. Moraš voljeti ono što radiš jer ako radiš s ljubavlju onda je to ljepota kao i u ovom slučaju.