Imamo najčitatelja

dsc_0020Već tradicionalno Gradska knjižnica i čitaonica Požega podijelila je nagrade najčitateljima i to 19. prosinca na prigodnoj svečanosti kada su najvjerniji korisnici i suradnici dobili za poklon nekoliko knjiga i besplatno članstvo u sljedećoj godini. Nagrađeni su podijeljeni u kategorije prema uzrastima. Devet osoba je dobilo nagradu među kojima najmlađi čitatelj, Max Vukušić, ima tek šesnaest mjeseci, a tu se nalazi i obitelj Lojber u kojoj je tri generacije čitatelja. Među nagrađenima našao se i učenik naše škole, maturant 4.b razreda, Petar Glavaš.

Škola – knjižnica – dvorana

Budući da smo kao predstavnici Nautesa prisustvovati ovom događaju Petru smo postavili nekoliko pitanja. Za početak nam je rekao kako ostaje tri puta tjedno poslije škole u knjižnici gdje uči, piše zadaće, ali bude i za dsc_0014računalom. Uz to često posuđuje i knjige, kako lektire, tako i neke za vlastiti užitak. Poslije učenja ide na košarku koju redovito trenira, a kući se vraća tek navečer. To mu nije problem jer uživa u tome što radi iako mu ponekad zna biti naporno. Osim košarke Petar ima još jednu strast, a to je biologija. Rekao nam je kako bi to volio studirati, a saznali smo da ima izravan upis na fakultet u Osijeku jer je postigao jako dobre rezultate na županijskom natjecanju. Uz smijeh nam je rekao kako od ove nagrade nema velike koristi, ali mu je izuzetno drago što ju je dobio jer je to dokaz da se cijeni njegov trud i rad. Petar ne zna hoće li moći biti tako aktivan i u budućnosti zbog fakulteta i sve brojnijih obaveza, no ovaj poklon će mu uvijek ostati u lijepom sjećanju.

Drago nam je što se naša škola može ponositi učenicima poput Petra, a bilo bi nam još draže da se i ostali naši učenici ugledaju na njega. Kao što stara latinska kaže „Verba volant, scripta manent“, što će reći „Riječi lete, a ono što je napisano ostaje“.