Poklade su ludi dani, veselimo se on-line

U utorak 28. veljače 2017., od 9.00 do 11.20 sati, naša škola putem Adobe Connecta sudjelovala je u razmjeni iskustava o lokalnoj baštini na temu poklade/fašnik/ karneval/krnoval.

17090961_1730869277212925_1403979607_oNakon vrlo uspjeloga, poučnoga i nadasve zanimljivoga i poticajnoga sudjelovanja u projektu In principio erat verbum, koji su kolegice Linda Šimunović-Nakić (OŠ Horvati) i Mirjana Blažičko (OŠ Matije Gupca, Zagreb), te kolegice iz njihovih škola, započele protekle školske godine pod nazivom Slovo, riječ, logos, došašće, ove su godine bile još smjelije. Kontaktirale su s devet različitih škola i jednim vrtićem različitim vezama. Među inima našle su se i naša Katolička osnovna škola i Katolička gimnazija. Prihvatili smo suradnju u ovogodišnjem projektu In prinicipio erat verbum, pars duo  (Od došašća do Uskrsa) – Poklade su ludi dani, veselimo se on-line. Poklade, mesopust, karneval, fašnik ili krneval obuhvatili smo s etimološkoga, kulturološkoga, gastronomskoga, enološkoga, povijesnoga, etnološkoga, zavičajnoga i jezičnog aspekta te doznali niz novih i zanimljivih činjenica koje ne smijemo prepustiti zaboravu.

Naša škola sudjelovala je u projektu zajedno s Katoličkom osnovnom školom, a pod vodstvom profesorice latinskoga i grčkoga jezika, Nade Lodeta. Učenici 8. razreda, Tena Balog i Bruno Pavičić, pripremili su prezentaciju o Dionizijevim svečanostima, a prezentirala ju je učenica 2. razreda Katoličke gimnazije, Ivana Luščić.

Ekipa s LastovaSudjelovanje u ovome projektu svojevrsna je pobjeda nad svim nedaćama koje muče hrvatsko školstvo. Svih 11 škola, među kojima i dvije gimnazije, Katolička gimnazija Požega i Gimnazija Velika Gorica te Dječji vrtić Đurđice iz Rijeke, zaokružilo je cijelu Hrvatsku – od Lastova, Vele Luke, Dubrovnika, Požege, Vinkovaca, Gornje Stubice do Zagreba, Rijeke  i Nove Vasi kod Poreča, a običaje svojih zemalja, Estonije i Makedonije, predstavilo je i dvoje učenika međunarodnoga programa OŠ Matije Gupca iz Zagreba.

Cilj nam je bio kod učenika osvijestiti važnost očuvanja hrvatske tradicijske baštine u jezičnom, etimološkom, etnološkom i gastronomskom pogledu, otkriti raznovrsnost i unaprijediti međukulturnu komunikaciju što vjerujemo da nam je i uspjelo te da ćemo, na zadovoljstvo svih sudionika, sudjelovati i slijedeći puta.

 

Donosimo i u cijelosti pismo organizatorica ovoga projekta.

Drage i poštovane kolegice/kolege, nove i poduzetne suradnice/suradnici  

„ Sve što želim namrijeti u baštinu je vedrina, kristalna kocka vedrine“, stihovi su velikoga Tina Ujevića. Radom s vašim učenicima ovih dana te jučerašnjim javljanjem internetskom vezom vi ste zajedno pridonijeli tome da iz školskoga doba naši učenici baštine vedrinu, ovaj put i na temu baštine.

Nakon vrlo uspjeloga, poučnoga i nadasve zanimljivoga i poticajnoga sudjelovanja u projektu In principio erat verbum, koji smo kolegica Linda Šimunović-Nakić (OŠ Horvati) i ja (OŠ Matije Gupca, Zagreb), te kolegice iz naših škola,  započele protekle školske godine pod nazivom Slovo, riječ, logos, došašće, ove smo godine bile još „smjelije“.  Kontaktirale smo s vama različitim vezama, a , Bože moj, u Hrvatskoj riječ veza ima najrazličitija i najjača značenja, te vas potaknule na suradnju u ovogodišnjem projektu In prinicpio erat verbum, pars duo  (Od došašća do Uskrsa) – Poklade su ludi dan, veselimo se on-line. Poklade, mesopust, karneval, fašnik, krneval….obuhvatili smo s etimološkoga, kulturološkoga, gastronomskoga, enološkoga, povijesnoga, etnološkoga, zavičajnoga i jezičnog aspekta te doznali niz novih i zanimljivih činjenica koje ne smijemo prepustiti zaboravu.

 I ako taj običaj  označava pobjedu nad zimom, nevoljama, oskudicom i svim ostalim nedaćama,  sudjelovanje u ovome projektu svojevrsna je pobjeda nad svim nedaćama koje muče hrvatsko školstvo. Svih 11 škola, među kojima i dvije gimnazije, Katolička gimnazija Požega i Gimnazija Velika Gorica te Dječji vrtić Đurđice iz Rijeke, zaokružilo je cijelu Hrvatsku – od Lastova, Vele Luke, Dubrovnika, Požege, Vinkovaca, Gornje Stubice do  Zagreba , Rijeke  i Nove Vasi kod Poreča, a običaje svojih zemalja, Estonije i Makedonije, predstavilo je i dvoje učenika međunarodnoga programa OŠ Matije Gupca iz Zagreba.

Hvala vam svima na suradnji  te se nadamo da će se nastaviti budućim projektima.

Mirjana Blažičko (OŠ Matije Gupca) i Linda Šimunović-Nakić (OŠ Horvati)