Županijsko natjecanje u poznavanju materinjeg jezika

HRVATSKI_JEZIKx

Na nedavno održanom Županijskom natjecanju u poznavanju hrvatskoga jezika održanog u Jakšiću naši su se učenici vratili s izvrsnim i vrlo dobrim rezultatima. Natjecanje na ovoj razini organizirala je prof. Marijana Benić, a službeno ga je u ime župana Alojza Tomaševića otvorila pročelnica Odjela za društvene djelatnosti dr. Vesna Vlašić, po struci također profesorica hrvatskoga jezika.

16387048_10211740169120840_1778602811740602801_nNajbolji rezultat ostvarila je Ana Šimunović u konkurenciji drugih razreda ostvarivši najbolji rezultat što će reći prvo mjesto koje je na koncu podijelila s još jednim učenikom. Kao nova nada među jezičarima svakako se predstavila i Rebeka Bešker, učenica 1.b razreda koja je u konkurenciji od 19 učenika ostvarila treći najbolji rezultat. Sa samo dva boda manje od Rebeke četvrto mjesto, zajedno s još troje učenika, podijelila je i naša Marta Matešić . Iskusna natjecateljica u poznavanju hrvatskoga jezika, Jana Jularić, u kategoriji četvrtih razreda ostvarila je izvrsno četvrto mjesto. Ova kategorija se ove godine pokazala najzahtjevnijom jer je najbolji rezultat u našoj županiji ostvario učenik sa samo 65% riješenosti. I, na koncu, u kategoriji trećih razreda natjecale su se tri naše učenice od kojih je Lea Šulc ostvarila najbolji rezultat ostvarivši vrlo dobro šesto mjesto u konkurenciji 17 učenika.

Ponosni na sve učenice koje su nas predstavljale i mentore koji su ih pripremali, prof. Ćorluka i prof. Paulić, te tako pokazali da se ljubav prema domovini osim poštenjem, marljivim radom, čuvanjem naše kulturne i povijesne baštine, može i mora iskazati i čuvanjem i razvijanjem materinjeg jezika koji nam je jedini, želimo vam sretne Dane hrvatskoga jezika koji započinju upravo danas i traju sve do 17. ožujka.

„Čovjek koji ne poštuje svoj jezik i baštinu ne poštuje ni svoj narod, a tko ne cijeni svoj narod ne cijeni ni svoju mater jer mati daje materinski jezik. Materinski je jezik Hrvata kao jedina mati koju se ne može i ne smije ni prodati, ni kupiti, ni preimenovati.”

Artur Bagdasarov, ruski kroatist