I ove godine Drugi u srednjoj Dalmaciji

Tekst: Ružica Antolović

Foto: Matea Pauković

Učenici drugih razreda ovoga su vikenda, od 5. do 7. svibnja, boravili u srednjoj Dalmaciji gdje su odradili terensku nastavu u pratnji triju profesora, razrednicama Soldo Obućina i Prnjavorac te profesorom Katićem. Došavši u Nin, voditelj Vladimir upoznao nas je sa znamenitostima najstarijega hrvatskog kraljevskog grada te nam posebno istaknuo Rimski trg, crkvu sv. Križa, kip Grgura Ninskog i njegov slavni palac. Također smo posjetili i ninsku solanu gdje nas je voditeljica Josipa upoznala s procesom nastajanja soli i gdje smo imali priliku probati biljku slanušu.

DSC_0940Potom smo se zaputili prema jednom od najljepših dalmatinskih gradova Zadru koji je u srednjem vijeku bio poznat i kao mali Rim. U Zadru su nas ugostile simpatične sestre benediktinke koje su nam predstavile izložbu Zlato i srebro grada Zadra. Uživali smo i na poznatim zadarskim atrakcijama: Morskim orguljama i Pozdravu Suncu te se u večernjim satima uputili u Pakoštane u hotel Marin u kojemu smo noćili. Novi dan započeli smo obilaskom najvećega hrvatskog prirodnog jezera, Vranskog jezera. Njegov obilazak završili smo na vidikovcu Kamenjak s kojega nam se pružao prekrasan pogled na samo jezero, ali i na kopno, more i otoke u daljini.

Nadalje, čekao nas je put prema predivnome Nacionalnom parku Krka. Zbog osebujnog položaja i različitih tipova staništa područje rijeke Krke odlikuje se izuzetno bogatom florom i faunom. Posljednji dan našega trodnevnog putovanja započeo je u crkvi sv. Ivana Krstitelja u Biogradu gdje smo zajedno animirali svetu misu na oduševljenje svih prisutnih. Kako je vrijeme odmicalo tako smo došli do našega pretposljednjeg odredišta, pećinskog parka Grabovača. U parku smo posjetili spilju Samograd koja je svojim spiljskim nakitom, mostovima i balkonima sve ostavila bez daha.

Pri povratku kući imali smo priliku posjetiti slatkovodni akvarij Aquatika u Karlovcu koji nam je svima pružio jedinstven doživljaj podvodnoga svijeta. Uistinu je to bila kvalitetna terenska nastava tijekom koje smo dosta toga posjetili i još više naučili, a usput se i odlično zabavili.