Škola za život

Škola za život sintagma je koju sve češće na raznim mjestima čujemo kao da do sada nije bilo niti škola, a kamoli za život. Osjećajući bilo ovoga vremena i odgojne potrebe naših učenika, organizirali smo kulturno-edukativni izlet u Zagreb prilikom kojeg su tri grupe naših učenika posjetili odgojne ustanove u Brezovici, Lugu Samoborskom i Gornjoj Bistri. Središnji dio dana proveli smo na Sajmu knjiga Interliber, neki uz posjet izložbi Vlahe Bukovca u Umjetničkom paviljonu, a neki obilaskom HRT-a, dok nam je za kraj dana ostala nova predstava Zagrebačkog kazališta mladih Huddersfield.

Brezovica

Jednodnevni izlet na međunarodni sajam knjiga u Zagrebu učenici prvih razreda KG Požega iskoristili su i za posjet 46387083_2221137751238616_5374593276735127552_o (1)Caritasovoj kući „Blaženi Alojzije Stepinac” u Brezovici u kojoj su smještena djeca s teškoćama u razvoju od 3. do 21. godine života i koja pruža uslugu poludnevnog boravka odraslim osobama s invaliditetom. Svojim posjetom korisnicima ove kuće nastojali smo im barem na trenutak izmamiti osmijeh na licima, odvratiti im misli od njihove svakodnevnice, pokazati da nisu zaboravljeni, da nisu sami i ostavljeni. Tako smo vrijeme provedeno s korisnicima iskoristili za sudjelovanje u zajedničkoj kreativnoj radionici te im tom prilikom uručili i ono što smo mi sami prikupili za njih. Odlazeći iz Brezovice ostaje nam pitanje koliko smo socijalno osjetljivi prema drugima u potrebi, koliko smo spremni darovati sebe da bi druge usrećili, a posebno djecu.

Katarina Baltić

Lug Samoborski

Centar za odgoj i obrazovanje Lug u Lugu Samoborskom posjetili su učenici drugih razreda u pratnji razrednica Ivane Zovko, Ivane Drmić te profesora Miroslava Paulića. Centar je namijenjen srednjoškolskom obrazovanju muške 46476208_571566943298533_3924072869713149952_nmladeži s teškoćama u razvoju te za osnovno obrazovanje odraslih s poteškoćama u razvoju. U pratnji ravnateljice Katarine Špehar Fikuš i socijalne pedagoginje Mire Piškulić učenici su imali priliku obići kompleks centra u kojem borave korisnici, neki duži vremenski period, dok je dio za obrazovanje odraslih zamišljen na poludnevnom boravku. Osjećaji su nakon obilaska i posjeta bili podijeljeni, ne znamo što nas je više dotaknulo i potreslo, osobe s mentalnim retardacijama i fizičkim nedostacima koje samostalno ne mogu obaviti ništa, kojima nama banalne stvari predstavljaju velik problem ili dečki od 14 do 21 godine koji u Centar dolaze uglavnom iz romskih obitelji, ne znaju prati zube i oblačiti se sukladno godišnjem dobu, a kamoli čitati ili pisati. Svi oni u Centru dobivaju priliku za školovanje, ali i priliku za normalan, civiliziran i uredan život koji bi se trebao moći nastaviti nakon boravka u Centru.

Lucija Morvaj

Gornja Bistra

 

Treći razredi zajedno s većinom profesora posjetili su Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi – Gornja Bistra. U bolnici koja je smještena u dvorcu obitelji Oršić podno Sljemena dočekali su nas ravnatelj bolnice Renato DSC_0006Mittermayer i pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb zagrebačke županije  Ksenija Čuljak. Na samom početku pogledali smo kratak film koji prikazuje život volontera i djece u bolnici. Učenici i profesori doživjeli su film vrlo emotivno i gotovo svi su pustili suzu. Nakon toga smo obišli bolnicu u kojoj je trenutno stotinjak malih anđela. Ti mali anđeli boluju od raznih bolesti, ali najčešća je cerebralna paraliza. Također treba spomenuti da više od 70 posto djece nema roditelje ili roditelji jednostavno ne brinu o njima. Oni ne mogu previše komunicirati s okolinom niti riječima izražavati osjećaje, ali ipak pronalaze razne načine. Oni su mali prinčevi i princeze koji su nas sve dirnuli i pokazali nam jednu iskrenu i pravu ljubav. Ravnatelj je iskazao veliko gostoprimstvo i zahvalio se za sve donacije koje je naša škola prikupila. Bolnica i mali anđeli ostavili su veliki utisak i na učenike i na profesore. Neke su toliko dirnuli da čak razmišljaju i o volontiranju u bolnici još u srednjoškolskim danima. Ovaj obilazak sve nas je potaknuo na razmišljanje o vlastitim životima i koliko bi trebali biti zadovoljni onim što imamo, a to su zdravlje i sloboda.

Patricija Budić

HRT

46485702_2221178281234563_3645412896172670976_oTv sekcija Nautes Katoličke gimnazije s pravom javnosti u Požegi posjetila je Hrtvatsku radio televiziju prilikom zajedničkog posjeta učenika Zagrebu. Učenici su poslušali izlaganje predstavnika HRT-a, imali su priliku postaviti pitanja koja ih zanimaju te su povedeni u obilazak zgrade HRT-a. Učenici su razgledali razna mjesta koja inače imaju priliku vidjeti samo na televizijskom ekranu. Vidjeli su studije u kojima se snima Dnevnik, Potjera, The Voice, novogodišnji program i još mnogo toga. Također su vidjeli garderobu, radionicu i sobu za šminkanje u kojima se priprema sve kako bi televizijski program izgledao kako ga gledatelji vide. Učenicima se HRT svidio, a taj cijeli posjet će im ostati u lijepom sjećanju.

Hana Boban