LJEPOTA  I  BOGATSTVO  NARODNE  NOŠNJE

Novi međureligijski susret učenika i profesora vjerskih škola u Hrvatskoj, pod nazivom „Ljepota i bogatstvo narodne IMG_9380nošnje“, održan je 23. studenog  2017. (3. rebiu-l-evvela 1439. h. g., prema islamskom kalendaru), a domaćin susreta ovaj put bila je Islamska gimnazija dr. Ahmeda Smajlovića u Zagrebu. Cilj ove manifestacije bio je približiti mladima tradiciju narodnih nošnji koje nesumnjivo svjedoče o kulturi i običajima naroda koji se rađaju, uče i djeluju u našoj domovini, ali i promicanje kulture dijaloga i međusobnog uvažavanja. Podsjetimo da je prvi susret ovakvog tipa organizirala Srpska gimnazija u Zagrebu tečajem ikonopisanja, a da je naša škola prošle godine bila domaćin kampiranju učenika u Dubokoj.

Mini revija narodnih nošnji

IMG_9466Predstavnici Katoličke gimnazije s pravom javnosti u Požegi također su bili jedni od sudionika ovoga hvalevrijednoga događaja uz Srpsku pravoslavnu opću gimnaziju Kantakuzina Katarina Branković, Žensku opću gimnaziju Družbe sestara Milosrdnica s pravom javnosti iz Zagreba i domaćine, Islamsku gimnaziju dr. Ahmeda Smajlovića. Našu školu, a samim time i običaje i tradiciju našega kraja kroz bogatstvo i ljepotu narodnih nošnji predstavljali su Nikolina Berić, Anita Rotar, Maja Vukić i Marko Lagundžija, a u pratnji ravnatelja prof. Ivana Bedeničića i prof. Jasne Prnjavorac. Program međureligijskog susreta IMG_9354započeo je dočekom učenika u Islamskoj gimnaziji dr. Ahmeda Smajlovića na zagrebačkom Borovju gdje se nalazi najveći islamski centar u Hrvatskoj. Pozdravnu riječ prilikom otvorenja ovog susreta imala je voditeljica Mihana Hasak, nakon čega su uslijedile prezentacije narodnih nošnji koje su pripremili učenici. Naša škola predstavila se video uradkom za koji je zaslužna naša TV-sekcija te prigodnim slavonskim bećarcem. Uslijedila je mini revija narodnih nošnji te obraćanje ravnatelja domaćina, gospodina Mevludija ef. Arslanija. Svakako je važno istaknuti da je ovom susretu mladih prisustvovao i zagrebački muftija Aziz ef. Hasanović.

Budućnost je u mladima

Nakon završetka službenog dijela programa uslijedilo je druženje uz zakusku u prostorijama gimnazije gdje smo imali priliku razgovarati s nekim sudionicima, ali i poštovanim ravnateljem Mevludijem ef. Arslanijem, mag. arab. koji nas je ukratko upoznao s tradicijom njegove škole te se osvrnuo i na sam susret: „Islamska gimnazija dr. IMG_9476Ahmeda Smajlovića je sljednica Zagrebačke medrese dr. Ahmed Smajlović koja je osnovana 1992. godine., a koja se 2007. godine transformira u Islamsku gimnaziju. Nastava se održava prema općem programu, ali imamo četiri dodatna vjerska predmeta (arapski jezik, islamska kultura i civilizacija, Kuran i kuranske znanosti, islamski vjeronauk). Trenutačno našu školu pohađa 86 učenika, ali naš maksimalni kapacitet je 100 učenika. Meni je drago da nastavljamo s tradicijom zajedničkog druženja odnosno zajedničkih susreta naše gimnazije, Ženske opće gimnazije Družbe sestara Milosrdnica, Srpske pravoslavne opće gimnazije i osobito nam je drago i velika čast zbog sudjelovanja i vaše Katoličke gimnazije u ovom međureligijskom susretu naših učenika.“ Kroz razgovor s učenicimaIMG_9432 iz drugih škola sazanli smo što oni misle o ovakvom tipu susreta na koji su se i sami odazvali, a koji su nam usput predstavili i svoje nošnje. Učenik četvrtog razreda Srpske pravoslavne opće gimnazije Ognjen Đurić predstavio nam je srpske narodne nošnje te je ukazao na važnost ovakvih događanja te važnost očuvanja kulture naših predaka. Zaključio je da su narodne nošnje svojevrsni artefakt kulture naših predaka. Učenica trećeg razreda Islamske gimnazije Hana Marslani ukratko nam je predstavila svoju nošnju koja je karakteristična za zapadni dio Albanije odakle i ona sama dolazi, dok je Klara Pezelj, učenica četvrtog razreda Ženske opće gimnazije predstavila svoju nošnju, tj. nošnju Hrvatske posavine koja se sastoji od košulje, suknje i pregače, a jedinstvenom ju čini upravo posavski uzorak. Njezina škola uglavnom je predstavljala nošnje IMG_9409zagrebačke makroregije među kojima se našla i jedna janjevačka nošnja. Učenica četvrtog razreda naše Katoličke gimnazije Nikolina Berić ukratko nam je opisala svoju graničarsku nošnju, krpanu rubinu, koju često nosi u posebnim prigodama i za velikih misnih slavlja. Nošnja je stara preko 100 godina, a nosila ju je njena šukunbaka Manda, baka Manda i majka Ružica. „Ovaj događaj je spektakularan jer nam dopušta da proširimo svoje vidike prema drugim vjerama i običajima, posebno drugih  vrsta narodnih nošnji i stvarno sam počašćena što sam imala priliku sudjelovati na ovakvom tipu događanja.“ zaključila je Nikolina. Recimo da su i Anita i Maja nosile slavnosku nošnju, Anita vezenku, a Maja paursku svilenku, dok je Marko je nosio tradicionalnu slavonsku nošnju posavskoga kraja.

 

Jedinstveni u različitosti

Susret pod nazivom „Ljepota i bogatstvo narodne nošnje“ uistinu je bio hvalevrijedan događaj plemenita cilja gdje smo mogli predstaviti običaje i kulturu naših predaka, ali i upoznati običaje i kulturu drugih naroda, steći nova poznanstva te, ono najvažnije, razvijati kulturu dijaloga koja je prijeko potrebna za budućnost suživota na ovim našim prostorima. Sam događaj pratile su i naša TV sekcija koju je iza kamere predstavljao Damjan Rengel te naša novinarska družina Nautes koju su predstavljali Karlo Bleiziffer, fotoaparatom, i vaša novinarka Rebeka Bešker.

Foto: Karlo Bleiziffer