Dolazak

Bučno najavljivan, sveprisutno reklamiran i ove nam 2018. moćna mašinerija profita i konzbebek2umerizma objavljuje da se bliži vrijeme blago.

Ne znam u koju bi se danas štalicu, prenočište, gostinjac smjestio naš Spasitelj a da to ne bude objavljeno na fejsu, Viberu, WhatsAppu, Instagramu…pa da postane viralan, prisutan, poznat, influencer. I dakako, da postane objekt bezbrojnih „lajkanja“ i svakojakih komentara.

Da se odmah razumijemo, nisam neprijatelj veselja, radosti, šarenila, smijeha i buke. I moj Spasitelj nije donio bilo kakvu vijest – donio je i donosi nam, pruža i nudi Radosnu vijest. Ali ne staje na tome! Želi da i mi svojim pristajanjem (fiat) budemo radosna vijest.

Dobro je i lijepo ući u to lepršavo, bajkovito vrijeme (tako nam ga serviraju!) adventa, ali ne bi bilo dovoljno ako sami od sebe ne zatražimo i korak više. U tome i jest, po meni, sva jednostavnost našeg katoličkog/vjerničkog opredjeljenja. Ako mi netko dolazi, taj je već napravio korak, pretvorio namjeru u djelo. Što je s mojim korakom gostoprimstva? Jesam li spreman biti domaćinom svom dolazećem Spasitelju?

A što će dobar domaćin nego potruditi se oko gosta, pokušati (pred)vidjeti navike, želje i sklonosti onoga koga ugošćuje. Hoće li domaćin počistiti, provjetriti i ukrasiti prostor u kojem ugošćuje? Hoće li pripremiti dobrog i biranog jela i pića?

Veselite se i budite razdragana djeca nade! Budite dio ovoga svijeta! Ali na zaboravite gostinjskih odaja svoje duše u ovo adventsko vrijeme! Prostrimo jaslice svojih dobrih djela, stvorimo ozračje svetosti, osigurajmo topli dom našem novorođenom Božiću!

Već se bliži onaj čas kad će izić Sunce drago, svanut svemu svijetu spas.

Laudetur Iesus Christus!

Ravnatelj