KG za Budućnost bez nasilja

22. rujna obilježava se Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Volonteri Katoličke gimnazije predvođeni koordinatoricom Nikolinom Bodolović sudjelovali su tim povodom u javnoj kampanji Budućnost bez nasilja požeške udruge Humanum. Javnom događanju pridružili su se i ostali učenici naše škole u pratnji prof. Marija Raguža.

Psihologinja udruge Humanum Iva Grgić objasnila je učenicima da je nasilje najčešće usmjereno protiv žena i djevojčica te predstavlja jedno od najčešćih oblika kršenja ljudskih prava u svim društvima. Žrtve redovito prikrivaju nasilje u strahu da će njihova sigurnost biti još više ugrožena ako se nekome povjere, zbog srama što su doživjele i zbog specifične dinamike nasilnog odnosa koji žrtvu čini bespomoćnom. Iznijela je službene podatke Centra za socijalnu skrb Požega – podružnica Obiteljski centar za razdoblje od 1. siječnja 2021. do 31. prosinca 2021. godine prema kojima je ukupno zaprimljeno 94 obavijesti o nasilju. Prema obliku nasilja 17 se odnosilo na tjelesno nasilje, 8 na tjelesno kažnjavanje ili drugi način ponižavajućeg postupanja, 28 na psihičko nasilje, a 41 se slučaj odnosio na istovremeno više vrsta nasilja.

Kampanju Budućnost bez nasilja podržale su požeško-slavonska županica gospođa Antonija Jozić i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege gospođa Maja Petrović.

Upečatljivu i poučnu izjavu za slavonskobrodski Plusportal dao je naš učenik 2.a razreda Ivan Iličić, član Volonterskog kluba KG-a, rekavši: „Danas sam ovdje s ciljem da dijelim ove letke ljudima i da se borim protiv nasilja nad ženama jer je to u današnjem modernom dobu doista česta pojava. Protiv toga se moramo boriti i svima dati do znanja da su svi spolovi jednaki. Moramo probuditi svijest da žene nisu pod vlasti muškaraca nego su oba spola ravnopravna. Moramo znati da zajedno sudjelujemo u svemu kao žena i muž, brat i sestra ili sin i kćer. Moramo djelovati zajedno jer samo tako ćemo probuditi svijest ljudi.“