9. HUMANITARNI MALONOGOMETNI TURNIR NISI SAM

Caritas Požeške biskupije i Katolička gimnazija za Karla Bartolovića iz Rešetara

Posvećeno vrijeme korizme započinjemo obredom pepeljenja kada si posvješćujemo, ili bismo to barem trebali, da si sami sebi nismo svrha, već da smo stvoreni za druge, a posebno za one najmanje i najslabije među nama. Ako ne i inače, u korizmi također nastojimo biti bolji i prema samima sebi, ali i prema drugima – molitvom, postom i djelima milosrđa, poučava nas Učitelj.

Upravo vođeni ovom devizom devet proteklih korizma, uključujući i ovu, Katolička gimnazija u suradnji s Caritasom Požeške biskupije nastoji ponajprije kod svojih učenika i njihovih obitelji, a onda i kod naših sugrađana i vjernika Požeške biskupije probuditi tu samo ljudima svojstvenu iskru humanosti kroz djelo milosrđa – ljubav koja je djelotvorna.

Uz one osobne geste milosrđa napravljene u tajnosti svoje sobe, škole ili župe, središnji dio ovoga projekta ljubavi bio je kao i svake godine Humanitarni malonogometni turnir „Nisi sam“ koji se i ove godine održao u Školskoj sportskoj dvorani OŠ Ivana Gorana Kovačića u Velikoj, čime su još jedanput svoju humanost pokazali ravnatelj škole g. Barun i načelnik općine Velika, g. Boban.

Organizaciju turnira i ove je godine vodila vješta, sigurna i iskusna ruka prof. Marija Raguža koji nam je ukratko ispričao kako su tekle pripreme i kako je prošao sam turnir.

„Akcija je započela već u prvoj polovici siječnja kada se preko obitelji Zečević Tadić iz Okučana saznalo za poteškoće u obitelji Bartolović iz Rešetara. Naime, Karlo je trinaestogodišnjak koji ima teške napadaje epilepsije, jako slabu psihomotoriku zbog čega u školu mora ići po posebnom programu. Čak je pet puta prebolio urosepsu. Živi s majkom i bratom u Rešetarima, a otac mu je tragično preminuo 2015. na radu u Njemačkoj. Nakon dogovora s obitelji i potvrde u Caritasu naši učenici krenuli su u organizaciju turnira. Dogovor je postignut i s ravnateljem OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Velike i načelnikom općine Velika da se i ove godine turnir organizira podno Papuka. Do samog turnira karte su prodavane po župama, volonterski na ulici, u našoj školi, na području Nove Gradiške i šire.“

Sam turnir u ranim prijepodnevnim satima otvorio je ravnatelj Caritasa vlč. Ivan Popić. Ove su se godine na humanitarni turnir odazvale sljedeće ekipe: NK Slavonija Požega, ŠN Željezničar Sl. Brod, NA Nopo Legen Sl. Brod, NA NO Limit Virovitica, NK Mladost Pavlovci, NK Papuk Velika, NK Sloga N. Gradiška, NK Budućnost Rešetari, HNK Daruvar1, HNK Daruvar 2, NK Dinamo Vidovci i NK Slavija Pleternica. Osim natjecateljskih utakmica dječaka 2011. godišta i mlađih, sudjelovale su još i četiri revijalne ekipe. Tako su jednu revijalnu utakmicu odigrali igrači druge HNL lige juniora MNK Jakšić protiv reprezentacije učenika Katoličke gimnazije.

Prof. Raguž posebno je istaknuo drugu revijalnu utakmicu: „Pred samo finale gledali smo i Goalball, natjecanje slijepih i slabovidnih osoba koji su 

također došli odigrati utakmicu za Karla. Njima su parirali učenici Katoličke osnovne škole koji su se natjecali prekrivenih očiju. Natjecanje su provodili profesor Marko Vujnović, učiteljica Josipa Petriška, a pod koordinacijom ravnatelja Frane Barišića. U danu je ukupno odigrano 28 utakmica koje su sudili dva suca. Za pohvaliti je da je u humanitarne svrhe sudio mladi sudac Lovro Podoljak, maturant naše škole, dok je drugi sudac iskusni sudački veteran i sudac velikog srca Jozo Brezicki koji se rado odaziva našim akcijama.“

Na sam dan turnira u organizaciju je bio uključen velik broj učenika i profesora. Tako je za tehnički dio bio zadužen vlč. Krunoslav Siroglavić, novinarsku grupu koordinirao je prof. Paulić., dok su braća Marijan i Dominik Pavelić zaslužni za početnu organizaciju pripreme plakata i zahvalnica. Na dan turnira su, kao i prvih godina, stigli i bivši učenici naše škole Emi Majin, Ana Grgić i Ivan Čuljak koji su bili zaduženi za zapisnički stol. Svakako jedan od onih koji je zaslužio posebnu nagradu za svoj doprinos jest Marko Brizara kome je i ove godine pripala počasna uloga maskote turnira odnosno klauna. Tajnik Caritasa Ivica Rajkovača odradio je velik posao u svojoj ustanovi zadužen za organizaciju i papirologiju. I ove godine odrađena je izvrsna suradnja s medijima tako da su trunir pratili RVA, Laganini FM, Požeški vodič, Slavonski.hr te 034 PORTAL.

Na samom natjecanju prvo mjesto osvojila je ekipa HNK Daruvar1, drugo mjesto ŠN Željezničar Sl. Brod, treće mjesto NK Slavonija Požega i četvrto mjesto NA Nopo Legen Sl. Brod. Najboljim igračem proglašen je MARKO URDANEK iz ekipe Daruvara 1, najbolji vratar turnira bio je JAKOV NIKIĆ iz drugoplasirane ekipe ŠN Željezničar, a najbolji strijelac turnira također iz pobjedničke ekipe Daruvar 1 bio je MATKO MARIĆ. Pehare najboljim natjecateljskim ekipama dodijelio je msgr. dr. Antun Škvorčević kao i medalje zahvale slijepim i slabovidnim učenicima te njihovim voditeljima. Medalje najboljima dodijelio je načelnik općine Velika gosp. Vlado Boban.

Na kraju se prof. Raguž osvrnuo i na one koji su na turniru između svih humanitaraca zaslužili i negradu za fair play: „Nagradu za fair play dobila je ekipa MNK Jakšić koja je i nakon odigrane službene utakmice uspjela doći i odigrati revijalnu utakmicu neovisno o tome što već sutradan u Okučanima igraju posljednje kolo 2. malonogometne lige.“